Ukraynalı amiralden Rus ve Türk gemileri arasındaki olaya ilişkin şok açıklama

Rus denizcileri, Türk teknesine karşı profesyonel davranmadı.

Haber Giriş Tarihi: 14.12.2015 12:02
Haber Güncellenme Tarihi: 14.12.2015 12:02
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna Deniz Kuvvetleri'nin eski komutanı, amiral İgor Tenyuh, Ege Denizi’nde Rus ve Türk gemileri arasında yaşanan gerginliğin Rus denizcilerin amatörce davranışlarından kaynaklandığını söyledi.

Ukrayna’nın ‘112 Ukraina’ televizyon kanalına konuşan Tenyuh, “Rus denizcilerinin profesyonel olmayan hareketler söz konusu. Onlar (Rus denizciler), balıkçı teknesinin yaklaşmasını kaçırdı ve uluslararası kurallara göre yapmaları gereken tedbirleri almadılar” dedi.

Bu alanda dünyada geçerli olan kurallara göre, gemide, başında subay olmak üzere bir grubun devamlı olarak bir vardiya görevi yapması gerektiğini anlatan Tenyuh, bu grubun, tehlikeli mesafeye yaklaşan tüm gemileri takip etmesi gerektiğini bildirdi. Geminin güvenliğine tehdit oluşturacak mesafeye başka geminin yaklaşması durumunda, gemi mürettebatının hazır durumuna gelmek ve motorları çalıştırmak zorunda olduğunu söyleyen Tenyuh,  “Yaklaşan gemi sinyallere tepki vermiyorsa, diğer geminin güvenli mesafeye uzaklaşması gerekiyor. Uluslararası kurallarda ateş açma tedbiri öngörülmüyor” diye konuştu.

Dünyada gemilerin birbirlerine tehlikeli mesafeye yaklaşma olayların sıkça meydana geldiğini fakat ateşin açılmadığını anlatan Tenyuh, Türkiye’nin Rus savaş gemisine karşı şikâyette bulunabileceğini kaydetti.

Daha önce Rusya Savunma Bakanlığı, Ege Denizi’nde bulunan Smetlivıy Rus savaş gemisinin, Türk gemisi ile çarpışmayı önlediğini açıkladı. İki gemi arasındaki mesafenin 600 metreye indiği zaman Rusların Türk gemisine çok yakın bölgelere ateş açtığını, fakat gemiyi vurmamak için tedbirlerin alındığını bildiren Savunma Bakanlığı, ateş açıldıktan sonra Türk gemisinin yön değiştirdiğini kaydetti.