Ukrayna ve Türkiye Parlamentoları arasında işbirliği artıyor

Haber Giriş Tarihi: 21.03.2015 16:37
Haber Güncellenme Tarihi: 21.03.2015 16:37
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna Parlamentosu Başkanı Vladimir Groysman ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna ve Türkiye Parlamentosları arasında ikili işbirliğinin etkinleşmesi ve derinleştirilmesine yönelik atılacak adımları ele aldı.

Kiev’e 20 Mart tarihinde bir günlük ziyaret gerçekleştiren Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelen Ukrayna Parlamentosu Başkanı Vladimir Groysman, “Ukrayna Parlametosu, işbirliğimizin potansiyeli en etkili şekilde kullanılmasını sağlayacak kararlarda Türk milletvekillerinin güvenilir ortağı olacak” diye konuştu.

Uluslararası parlemento kuruluşlarında Ukrayna-Türkiye Parlamentolar arası işbirliği düzeyini olumlu olarak nitelendiren Recep Tayyip Erdoğan, “Avrupa Konseti Parlamenterler Meclisi ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’ndaki işbirliğimiz bizim için gururdur. Bu ilişkilerimizde gelişme iradesi olduğunu yansıtıyor” diye kaydetti.

Ukrayna Parlamentosu’ndaki Türkiye ile dostluk grubuna 42 milletvekilin katıldığını ifade eden Groysman, söz konusu grubun “Parlamentolar arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesi için iyi köprü” olduğunu belirtti.

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı saldırısının da ele alındığı toplantıda Parlamento Başkanı Groysman, Recep Tayyip Erdoğan’a Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü desteklediği için teşekkür etti ve Ukrayna’nın savunma gücü arttırılması çatışmanın çözülmesine yardımcı olacağı kanaatinde olduğunu kaydetti.

“Barış olmasını istiyoruz. Bununla birlikte toprak bütünlüğümüz savunacağız” şeklinde konuşan Groysman, Ukrayna’nın, hakları ihlal edilen Kırım Tatarları dahil olmak üzere ilhak edilen bölgede bulunan vatandaşların normal yaşama dönmesini istediğini dile getirdi.

Türkiye’nin Kırım ve Donbas’taki olayları yakından izlediğini ifade eden Erdoğan, “Ukrayna’nın toprak bütünlüğü konusunda hiçbir spekülasyon olamaz” diye kaydetti.

Ayrıca askeri sanayi kompleksi alanında işbirliğinin güçlendirilmesini desteklediğini ve Ukrayna ziyareti çerçevesinde ilgili konuda “gerekli görüşmelerin” yapıldığını belirten Erdoğan, “Söz konusu alanda Türkiye ve Ukrayna’nın deneyimini birleştirmek istiyoruz” dedi.