Kırım Tatarlarının millî lideri ve Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'nun da içerisinde bulunduğu Ukrayna-Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu, 26 Kasım 2024 tarihindeki resmi ziyaret kapsamında Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesine geldi.
Heyet, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesinde (AHBVÜ) icra edilen "Ukrayna ve Kırım'da Rus Zulmü: Holodomor, İşgal, Sürgün ve Savaş" başlıklı panel öncesinde HBVÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Bostancı ile bir araya geldi.
"KIRIMOĞLU'NUN MÜCADELE DOLU HAYATINI HEP HAYRANLIKLA TAKİP ETTİM"
Rektör Bostancı konuşmasında, barışın en kısa zamanda sağlanmasını temenni ettiklerini ve Rusya'nın Kırım'ı işgalini asla kabul etmediklerini sözlerine ekledi. Kırım'ı Cengiz Dağcı'nın eserleriyle tanıdığını belirten Bostancı, efsanevi lider Kırımoğlu'nun mücadele dolu hayatını çocukken ve gençken hayranlıkla takip ettiğini söyledi.
"1932-33'DE UKRAYNA'YA YAPILAN CİNAYETİN DÜNYAYA ANLATILMASI ÇOK ÖNEMLİ"
Bostancı'ya teşekkür ederek sözlerine başlayan Kırımoğlu konuşmasında, Ukrayna devletinin Kırım'ın olmadığı bir barış görüşmeni kabul etmeyeceğine dikkat çekti. Sovyetler Birliği'nin eli kanlı lideri Stalin döneminde oluşturulan yapay kıtlık olan Holodomor Soykırımı'na da değinen Kırımoğlu, aynı soykırımın bugün de yaşandığını söyledi. Kırımoğlu, "Ukrayna'ya karşı yapılan bu cinayetin dünyaya anlatılması çok önemli. Bu cinayeti şimdiye kadar 31 ülke resmen soykırım olarak tanıdı" dedi.
Ayrıca Kırımoğlu, Kırım ve Ukrayna davasını tüm dünyanın iyi anlaması gerektiğini vurguladı. Kırımoğlu, Rektör Bostancı ile görüşmesinde barışın sağlanabilmesi için Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün sağlanması gerektiğine, ateşkes sağlanmaması durumunda ileride daha da büyük bir savaşın olabileceğine dikkat çekti.
ÜNİVERSİTELER ARASI İŞ BİRLİKLERİ VE KIRIM HAKKINDA LİTERATÜR OLUŞTURULMASI ELE ALINDI
Görüşmelerde Ukrayna ve Türkiye’de bulunan üniversiteler arasında bilimsel ve teknik konularda iş birliklerinin geliştirilmesi ve yeni bağlantılar kurulması konusu ele alındı. Aynı zamanda dünya çapında Kırım’ın ve Kırım Tatarlarının varlığının anlatılması ve Kırım’ın geleceğiyle ilgili literatür oluşturulması gerektiği de kaydedildi. Kırım Tatarlarının yaşadıkları zorlukların anlatıldığı bu etkinliklerin Kırım Tatarlarının sesinin duyulmasında etkili olacağı belirtildi.
Söz hakkı alan Ukrayna Milletvekili Mıkola Knyajitskıy, Kırım Tatar Sürgünü’nün anılmaya devam etmesi ve Kırım Tatarlarının adil ve rahat şekilde yaşayabilecekleri bir dünyanın inşa edilmesi gerektiğini vurguladı. Barış görüşmelerinde işgal edilen bölgelerden taviz verilmeyeceğini belirten milletvekili, Kırım’dan vazgeçilmemesinin sebepleri arasında Rusların Kırım Tatarlarına uyguladığı soykırım politikasının olduğunu ve bu nedenle Ukrayna’nın Kırım Tatarlarının yanında olması gerektiğini söyledi.
Kadim bir tarihe sahip olan Kırım’ın yerli halkı olan Kırım Tatarlarının yaşamlarını özgür bir şekilde sürdürmesi ve buna saygı duyulması gerektiğine dikkat çekildi.
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesinde (AHBVÜ); Holodomor Soykırımı, 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı, Kırım'ın 2014'te Rusya tarafından işgali ve Ukrayna'daki Rus saldırganlığı konuşuldu.
"Ukrayna ve Kırım'da Rus Zulmü: Holodomor, İşgal, Sürgün ve Savaş" başlıklı panel, 26 Kasım 2024 tarihinde AHBVÜ İktisadi İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) 100. Yıl Kültür Merkezinde tertip edildi. Kırım Tatar halkının millî lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'nun da katıldığı program saat 16.00'da başladı.
Moderatörlüğünü gazeteci Gönül Şamilkızı'nın yaptığı panelde; Karabük Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Yuliya Biletska, Kapadokya Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Valeriy Morka ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi (ASBÜ) Dr. Öğretim Üyesi Filiz Tutku Aydın Bezikoğlu konuşmacı olarak yer aldı.