Gürcistan'da Rus yanlısı hükûmetin 28 Kasım 2024 tarihinde ülkenin Avrupa Birliği (AB) üyeliğini 2028 yılına kadar askıya alması kararının ardından patlak veren protestolar devam ediyor.
Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy (Volodimir Zelenski) 5 Aralık'ta, "Gürcistan'ı Putin'e teslim eden" olarak nitelendirdiği Gürcistan hükûmet yetkililerine karşı yaptırım kararını imzaladı.
ZELENSKIY: BÖLGEDE KİMSEYİ KAYBETMEYİ GÖZE ALAMAYIZ
Zelenskıy, konuyla ilgili açıklamasında "Bu bölgede Gürcistan'ı, Moldova'yı, Ukrayna'yı ve kimseyi kaybetmeyi göze alamayız." ifadesini kullandı. Zelenskıy'ın aldığı yaptırım kararı; Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze, iktidardaki Gürcü Rüyası Partisinin Kurucu Onursal Başkanı iş insanı Bidzina İvanişvili ve bazı Gürcü yetkililerini içeriyor. Cumhurbaşkanı, "Bu yaptırımlar, ülkeyi Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e teslim eden Gürcistan'ın mevcut hükümetinin bir kesimini hedef alıyor." dedi.
GÜRCİSTAN BAŞBAKANINDAN AÇIKLAMA
Zelenskıy'ın açıklamasının ardından Gürcistan Başbakanı Kobakhidze, düzenlediği bir basın toplantısında Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskıy'ın yaptırım kararına tepki gösterdi. Başbakan, Ukrayna yetkililerinin bu kararı alırken yalnız olmadığını ve birilerinin Ukrayna ile Gürcistan hükümetleri arasındaki ilişkilerin yapay olarak bozulmasını istediğini öne sürdü.
HÜKÛMETE YAPTIRIMLAR ARTIYOR
Üç Baltık ülkesi (Letonya, Litvanya, Estonya), karara karşı arka planda devam eden protestoları bastıranlara ulusal yaptırımlar uygulama konusunda anlaştıklarını duyurdu. Estonya Dışişleri Bakanı Margus Tsahkna, karara ilişkin açıklamasında, "Üç Baltık devleti Gürcistan'da meşru protestoları bastıranlara karşı ulusal yaptırımlar uygulama konusunda anlaştı. Demokrasi düşmanları ve insan hakları ihlalcileri ülkelerimizde hoş karşılanmaz" ifadelerine yer verdi.
Aynı zamanda Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı, Gürcistan ile stratejik ilişkilerin askıya aldığını ve AB'nin yeni Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, hükûmet karşıtı göstericilere desteğini açıkladı.
Gürcistan'daki protestolar 8 gündür devam ediyor.
GÜRCİSTAN HÜKÛMETİNDEN SKANDAL AB KARARI
Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze, AB üyelik müzakerelerinin başlatılması konusunun 2028'e kadar askıya alındığını 28 Kasım 2024 tarihinde yaptığı bir açıklama ile duyurdu. Başbakan Kobakhidze, iktidardaki Gürcü Rüyası Partisinin başkentteki ofisinden alınan karar ve Gürcistan'ın AB ile entegrasyon süreci hakkında değerlendirme yaptı. Gürcistan hükûmetinin amacının ülkenin milli çıkarlarını koruyarak onurlu bir şekilde AB'ye katılmak olduğunu belirten Başbakan, ülkenin AB üyeliğine 2030 yılına kadar hazır olacağını belirtti.
Başbakan, bazı Avrupalı siyasetçilerin Gürcistan'ın iç işlerine karıştığını ve AB'nin parasıyla şantaj yaptığını vurgulayarak AB'den gelecek bütçeyi de reddettiklerini açıkladı. Kararın ardından halk, sokaklara çıktı ve başkent Tiflis'te yüzlerce kişi parlamento binasının önünde toplanarak protestolara başladı.