Ukrayna, Romanya ve Moldova, Bükreş'te ortak güvenlik bildirisini kabul etti

Ukrayna, Romanya ve Moldova'nın dışişleri bakanları ve savunma bakanları, bölgedeki güvenlik durumunu ve stratejik işbirliği konularını görüşmek üzere Bükreş'te üçlü bir toplantı düzenledi. Toplantının ardından imzalanan bildiride, bölgesel ve küresel güvenlik konusunda ortak kaygıları taşıyan üç ülkenin, Rus saldırganlığı karşısında ortak tavır alacağı vurgulandı.

Haber Giriş Tarihi: 14.04.2023 05:13
Haber Güncellenme Tarihi: 14.04.2023 05:13
https://www.qha.com.tr/

Uluslararası Kırım Platformu bünyesinde Birinci Karadeniz Güvenlik Konferansı’nın oturumları, ikinci gününde de Bükreş'te devam etti. Bu kapsamda, oturumun ana konusu barışçıl, güvenli ve müreffeh bir Karadeniz bölgesi vizyonu oldu.

Birinci Karadeniz Güvenlik Konferansı’nın ilk günü 12 Nisan 2023 tarihinde sadece uzmanların bulunduğu ve medya katılımının olmadığı bir şekilde gerçekleşti. Romanya ve Kırım Platformu'nun diğer katılımcı ülkelerinden uzmanlar, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü topyekûn işgal girişiminin Karadeniz, Azak üzerindeki etkisini ele alırken, dünyadaki güvenlik durumu üzerindeki çok boyutlu etkisini ve mevcut zorluklara olası çözümlerini de tartıştı.

Karadeniz Güvenlik Konferansı'na katılan Romanya, Ukrayna ve Moldova'nın dışişleri ve savunma bakanları, 13 Nisan 2023 tarihinde stratejik işbirliği ve ortaklık protokolüne imza attı. Törene; Romanya Savunma Bakanı Angel Tîlvăr, Romanya Dışişleri Bakanı Anatolie Nostatîi, Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov, Moldova Dışişleri Bakanı Nicu Popescu, Moldova Savunma Bakanı Anatolie Nosatîi ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmıtro Kuleba adına Ukrayna Dışişleri Bakanı Emine Ceppar katıldı.

UKRAYNA-ROMANYA-MOLDOVA ARASINDA İMZALANAN ÜÇLÜ BİLDİRİ 

Üçlü toplantının ardından imzalanan bildiri metni, Ukrayna Dışişleri Bakanlığı resmi internet sayfasında yayımlandı. İşte o bildiri metni:

"Romanya, Moldova Cumhuriyeti ve Ukrayna Dışişleri Bakanları ve Savunma Bakanları olarak bölgemizdeki güvenlik durumunu ve işbirliği olasılıklarını görüşmek üzere 13 Nisan 2023'te Bükreş'te bir araya geldik. Ülkelerimiz tarihle, coğrafyayla ve barışçıl ve müreffeh bir geleceğin ortak vizyonuyla birbirine bağlıdır. Hem ülkelerimiz hem de tüm bölge için daha güçlü siyasi, ekonomik, altyapı, güvenlik, savunma ve kültürel bağlantılar geliştirmenin faydalarının farkındayız.

Avrupa kıtasının doğusunda yer alan ortaklar olarak, benzer güvenlik endişelerini paylaşıyoruz ve daha geniş bir Karadeniz bölgesinin istikrarlı ve güvenli olması için aynı çıkarlara sahibiz. Rusya'nın 2014'te Ukrayna'ya karşı başlattığı saldırganlığın devamı olarak 2022'de Rusya'nın Ukrayna'yı vahşi, yasa dışı ve sebepsiz işgali, milyonlarca insanın acı ve yıkıma uğramasına neden olarak Avrupa kıtasında bir kez daha savaşı beraberinde getirdi.

Rusya, Ukrayna'ya yönelik askeri saldırılarına ek olarak, Ukrayna'yı, Moldova Cumhuriyeti'ni ve bölgedeki diğer ülkeleri daha da sindirmek amacıyla çok çeşitli hibrit taktikler kullanmaya devam ediyor. Rus propagandasına karşı koymak için ortak kapasiteleri geliştirmek ve dezenformasyon da dahil olmak üzere toplumlarımızın dayanıklılığını güçlendirmek için yakın işbirliği yapma isteğimizi ifade ediyoruz.

Bölgemiz ve Avrupa-Atlantik bölgesi için son on yılda benzeri görülmemiş bir tehdit oluşturan bu saldırgan eylemleri, şiddetle kınadığımızı yineledik. Rusya'nın saldırganlık savaşı, uluslararası hukukun açık bir ihlalidir. Saldırgan ülke Rusya'yı ve Belarus dahil savaşı körükleyen herkesi kınadık. Uluslararası hukuk düzeninin temelini oluşturan bağımsızlık, egemenlik ve toprak bütünlüğü gibi temel ilkelere olan saygımız sarsılmazdır. Moldova Cumhuriyeti ve Ukrayna'nın karasularına kadar uzanan uluslararası kabul görmüş sınırları içinde egemenliğine, toprak bütünlüğüne ve bağımsızlığına olan bağlılığımızın altını çiziyoruz.

Karadeniz, Avrupa kıtasının ve Avrupa-Atlantik bölgesinin güvenliği için stratejik öneme sahip bir bölge olmaya devam etmektedir. Kendi dış politikasını ve ittifaklarını özgürce seçme hakkını desteklemek, meşru müdafaa uygulamak, dayanıklılık oluşturmak ve bölgemizde istikrar, güvenlik ve refahı sağlamak için gerektiği sürece birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Avrupa Birliği'nin genişlemesi ve NATO ile güçlendirilmiş işbirliği bu açıdan çok önemlidir ve bölgeye güçlü bir Avrupa ve Avrupa-Atlantik desteğinin devam etmesi için her türlü çabayı göstereceğiz. 

Bu metinde, Avrupa Komisyonu'nun kaydedilen ilerlemeye ilişkin değerlendirmesini ve Ukrayna ve Moldova Cumhuriyeti'nin AB ile katılım müzakerelerinin bu yıl başlamasına ilişkin kararını sabırsızlıkla bekliyoruz.

Romanya ve Moldova Cumhuriyeti, Ukrayna'nın kapsamlı, adil ve kalıcı bir barış girişimini desteklemeye hazır olduklarını yinelediler. Cumhurbaşkanı Zelenskıy'ın Barış Formülüne desteklerini ve 10 maddelik barış planının uygulanması konusunda Ukrayna ile aktif olarak çalışmaya hazır olduklarını ifade ettiler. Barış Formülünün, Ukrayna için kapsamlı, adil ve kalıcı barışı ve tüm dünya için güvenliği sağlayacak gerekli adımlar konusunda ortak vizyonumuzu ortaya koyduğunu vurguluyoruz.

Uluslararası hukuka göre Ukrayna topraklarında işlenen ciddi suçların faillerinin ve sorumlu yetkililerin hesap vermesi gerektiğini vurguluyoruz ve uluslararası toplumun yargı yolu da dahil olmak üzere bu suçların hesap verebilirliğini sağlamaya yönelik çabalarına tam desteğimizi ifade ediyoruz.

Romanya-Moldova Cumhuriyeti-Ukrayna üçlü diyalog ve işbirliği formatının ülkelerimizi yakınlaştırmadaki önemini vurguladık ve bu formatta koordinasyonumuzu sürdürmek için taahhüdümüzü yineledik. Eylül 2022'de Odesa'da yapılan ilk üçlü toplantının önemli sonuçlarına dayanarak, önümüzdeki dönemde ilk fırsatta Dışişleri Bakanları arasında, enerji ve altyapıdan sorumlu bakanların katılımıyla yeni bir üçlü müzakere turu düzenleme konusunda anlaştık."