Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliğinde, Kırım Tatar Milli Bayrak Günü kutlandı

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliğinde, Kırım Tatar Milli Bayrak Günü kutlandı. Büyükelçilik binasında düzenlenen törende; Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı İlmi Ümerov ve Kırım Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin, Kırım Tatar Milli Bayrak Günü çerçevesinde konuşma gerçekleştirdi.

Haber Giriş Tarihi: 23.06.2023 20:25
Haber Güncellenme Tarihi: 23.06.2023 20:25
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliğinde bugün Kırım Tatar Milli Bayrak Günü'ne ithafen tören düzenlendi. Büyükelçiliğin bahçesinde düzenlenen etkinliğe; Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, Kırım Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı İlmi Ümerov, Kırım Vakfı Başkanı Tuncer Kalkay, KTMM üyesi, Doç. Dr. Gayana Yüksel ve TURKSİD Ukrayna Derneği Başkanı İsmet Yüksel ile büyükelçilik çalışanları katıldı.

Kırım Tatar Milli Bayrak Günü kapsamında düzenlenen etkinliğin açılışında Ukrayna milli marşı, İstiklal Marşı ve Kırım Tatar milli marşı Ant Etkenmen okundu.

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliğinde, Kırım Tatar Milli Bayrak Günü kutlandı. Büyükelçilik binasında düzenlenen törende; Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı İlmi Ümerov ve Kırım Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin, Kırım Tatar… pic.twitter.com/RXMLoFzxLv

— QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) June 23, 2023

UKRAYNA'NIN ANKARA BÜYÜKELÇİSİ VASIL BODNAR: BU SAVAŞI BİZ BAŞLATMADIK ANCAK BİZ BİTİRECEĞİZ

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, 26 Haziran Kırım Tatar Milli Bayrak Günü kapsamında düzenlenen törende şöyle konuştu:

"Bugün, Kırım Tatarları arasında uzun yıllardır kutlanan Ukrayna'da da artık resmi bir bayram olan Kırım Tatar Bayrak Günü için buradayız. Ukrayna'nın birçok şehrinde ve bütün diplomatik misyonlarında Kırım Tatar bayrağını göndere çeker ve böylece Kırım Tatar halkıyla bir dayanışma içerisinde bulunuruz. Çünkü, bugün Kırım Tatarları, sadece Rus işgalinin mağdurları değil aynı zamanda işgale karşı cesurca mücadele eden bir halk. Bugün burada hem Kırım Tatar bayrağını göndere çekmek hem de sizinle birlikte olmak özellikle Kırım Tatar halkının önemli temsilcileriyle birlikte olmak, bizim için bir onurdur. Bunu özellikle de dost Türkiye'de yapmak. Türkiye, Kırım Tatarlarının ikinci vatanı oldu diyebiliriz. Çünkü, Rusya rejiminin baskıları nedeniyle birçok Kırım Tatarı buraya göçtü. Bugün bu bayrakla beraber yüzlerce, belki de binlerce Kırım Tatarı, Ukrayna'yı ve Kırım'ı işgalden kurtarmak için Ukraynalılar ile omuz omuza mücadele veriyor. Rusların işkencelerine göz yumduğumuz dönemler Ukraynalılar için de, Kırım Tatarları için de geride kaldı. Bugün, her türlü saldırganlığa, özellikle askeri saldırganlığa karşılık silahla verilmelidir. Silah, silahtan anlar. Bu savaşı biz başlatmadık ancak biz bitireceğiz. Hem de Kırım’da bitireceğiz. Bu bayrağı özgür Kırım'da, Kırım Tatarlarının özgür ve kendini geliştirecek şekilde yaşayabilmesi için yine göndere çekeceğiz. Aslında Kırım'ın özgürleşmesi ve bu bayrağın göndere çekilmesi ile alakalı uzun zamandır konuşuyoruz. Ama, özellikle son zamanlarda bu daha da görünür ve daha da yakın hale geldi. Umuyoruz ki, bu sene içinde, en yakın zamanda bu gerçekleşmiş olacak. Bayrak, her millet için kutsal bir semboldür. Ancak hem burada hem de her yerde Kırım Tatar bayrağının göndere çekilmesi aynı zamanda gelecekle ilgilidir. Bu bizim gelecekte Kırım'ı kurtarmak için neler yapmamız gerektiği ile alakalı niyetlerimizle yani bizle alakalıdır. Biz bir taraftan Kırım'ı Rus işgalinden kurtarmaya çalışırken, diğer taraftan da Kırım'ın yeniden inşasını düşünüyoruz. Bu noktada Türkiye'den de destek almayı umuyoruz ve en yakın zamanda Kırım'ı tekrardan insanların ziyaret edeceği ve kültürünü ve geleneklerini tanıyabileceğiniz sürekli gelişen bir yarımadaya dönüştürmeyi umuyoruz. Kırım'ın yeniden inşası sürecinin başarıya ulaşması için anahtar kelime, bizim birliğimiz olacak. Ne kadar birlik olursak ne kadar beraber hareket eder, iletişimimizi güzel kurarsak o kadar hızlı ayağa kaldırırız. Ve bu noktada iletişim konusunda özellikle Türkiye'nin de kilit önemi olacak. İnanıyorum ki; ortak çabalarımızla beraber Kırım'ı işgalden kurtarıp, yeniden inşasını sağlayıp, Kırım halkının kendi öz vatanlarında özgür ve istediği şekilde yaşayabileceği günler yakın."

İLMİ ÜMEROV: UKRAYNA, DÜNYADA BAĞIMSIZ VE GÜÇLÜ DEVLETLERDEN BİRİSİ OLACAK

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı İlmi Ümerov, Kırım Tatar bayrağının tarihinin çok eski olduğunu belirtti. Ümerov, Kırım Tatarlarının Kırım'da nasıl isterlerse öyle özgür ve serbest bir şekilde yaşaması gerektiğini vurguladı. İlmi Ümerov, "Ukrayna, dünyada bağımsız ve güçlü devletlerden birisi olacak" ifadelerini kullandı.

KIRIM DERNEĞİ GENEL BAŞKANI MÜKREMİN ŞAHİN: İNŞALLAH, ÖNÜMÜZDEKİ YIL KIRIM'DA BULUŞURUZ

Kırım Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin, Kırım Tatar Milli Bayrak Günü’nün önemine ilişkin yaptığı açıklamada, Kırım Tatar bayrağını, "Ukrayna bayrağı ile Türkiye Cumhuriyeti bayrağının arasında bir dostluk köprüsü" olarak nitelendirdi.

Kırım Derneği Genel Başkanı Şahin, "Kırım Tatarlarının Kırım'da geleceklerini kuracaklarını, Ukrayna'nın toprak bütünlüğü içerisinde yaşayacaklarını düşünüyoruz” dedi. Şahin, Kırım Tatarlarının vatana döneceği günü dört gözle beklediklerini vurgularken, “İnşallah, önümüzdeki yıl Kırım'da buluşuruz ve bu bayraklarımızın altında bayrak günümüzü hep beraber kutlarız" açıklamasını yaptı.

26 HAZİRAN KIRIM TATAR MİLLİ BAYRAK GÜNÜ

Kırım Tatar Milli Kurultayı’nın 2010 yılında aldığı karar ile her 26 Haziran'da, Kırım Tatar Milli Bayrak Günü kutlanıyor. Kırım Tatar kimliğinin, adaletinin ve özgürlüğünün sembolü olan Tarak Tamgalı Gökbayrak günümüzde Rus işgaline karşı mücadelenin sembolü olarak kabul ediliyor.

Her yıl bugün dünyanın farklı yerlerinde Kırım Tatar bayrağı göndere çekiliyor. Rus işgaline kadar Kırım’da coşkuyla kutlanan, günümüzde de Ukrayna’nın ana kısmında geniş çapta etkinliklerle kaydedilen Kırım Tatar Bayrak günü, Kırım’da Kırım Tatar gençlerin teşebbüsü ile ilk kez 2009 yılında kutlandı.

Bayramın fikir babası olan Kırım Derneği Genel Başkanı merhum Dr. Ahmed İhsan Kırımlı, 2005 tarihinde gerçekleştirilen Kırım Tatar Gençlik Kurultayı sırasında, II. Kırım Tatar Milli Kurultayı’nın her zaman hatırlanması gereken bir vaka olduğunun altını çizmiş ve bunun bir bayram olarak kutlanmasını teklif etmişti.