Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Oleksiy Çernışev, Rusya'nın Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine yönelik olarak 24 Şubat 2022 tarihinden bu yürüttüğü tam kapsamlı savaştaki son durum, Türkiye-Ukrayna ilişkileri ve Suriye’deki yeni döneme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Oleksiy Çernışev, Yeni Şafak gazetesine verdiği röportajında, Ukrayna'nın "Grain from Ukraine" (Ukrayna'dan Tahıl) girişimi çerçevesinde şu ana kadar Suriye'ye 500 ton un sevk ettiğini, bu yardımın, 167 bin kişinin bir aylık gıda ihtiyacını karşılayacak kapasitede olduğunu ve sevkiyatın Birleşmiş Milletler Gıda Programı’nın (WFP) koordinesiyle gerçekleştirildiğini açıkladı.
“Ukrayna'dan Tahıl” programı kapsamında Ukrayna'nın şu ana kadar toplamda 286 bin ton tahılı, başta Orta Doğu ve Afrika olmak üzere ihtiyaç sahibi ülkelere ulaştırdığını ve daha önce Filistin’e de sevkiyat yapıldığını anımsatan Çernışev, "Esad rejiminin Suriye halkına yaşattıkları ortada. Bu nedenle Ukrayna, Suriye halkına yardımlarını sürdürecek" dedi.
2024 YILININ İLK 11 AYINDA 73.4 MİLYON TON ÜRÜN İHRAÇ EDİLDİ
Karadeniz Tahıl Girişimi’ne ara verilmesinin ardından, Romanya, Bulgaristan ve Türkiye’nin olduğu güzergâhın kullanıldığını belirten Maslahatgüzar, “Tahıl Koridoru'nda bir sene içerisinde 33 milyon ton gıda ürünü sevk edilmişti. Bir seneden biraz fazla bir sürede de bu yeni güzergahla 85 milyon ton ürün dünyaya ulaştırıldı. Tabi ulaştırılan ülkeler arasında kritik ihtiyaç duyan ülkeler de var. Bu nedenle bütün zorluklara ve Rusya'nın bütün saldırılarına rağmen Ukrayna, uluslararası toplumun sorumlu bir üyesi olarak görevlerini yerine getiriyor ve gıda güvenliğinin garantörü olmaya ve bu konuda önemli katkılar sunmayı sürdürüyor. Sadece 2024 yılının ilk 11 ayında ise 73.4 milyon ton ürün ihraç edildi." şeklinde konuştu.
UKRAYNA, SURİYE İLE YENİ SAYFA BİR AÇMAYA HAZIR
Ukrayna’nın Suriye ile diplomatik ilişkilerde yeni bir sayfa açmaya hazır olduğunu ifade eden Maslahatgüzar, “Bu ilişkileri tesis etmek, geliştirmek ve iş birliğini pekiştirmek için çalışmaya başladık. Çünkü hem Suriye hem Orta Doğu Ukrayna için çok ciddi önem arz etmekte. Sayın Hakan Fidan ile Ukrayna DIşişleri Bakanı Sıbiha'nın cumartesi günü yaptığı görüşmede konuşulan başlıklardan biri de bu iş birliğiydi zaten” diye konuştu.
"TÜRKİYE’NİN ÇOK CİDDİ KATKILARI OLDU"
Rusya ve Ukrayna arasında arabuluculuk görüşmelerinde Türkiye’nin önemli katkıları olduğunu belirten Oleksiy Çernışev, şu an barış görüşmeleri için net bir durumun olmadığını kaydetti. Çernışev, “Türkiye'nin ara buluculuk konusunda yapıcı tutumu sayesinde Rusya'nın ülkemize karşı sürdürdüğü tam kapsamlı savaşın ilk gününden itibaren çok ciddi katkları oldu. Bunların birçoğu başarıyla da sonuçlandı. Ukrayna olarak savaşın bir an önce bitmesini istiyor, bunun için her türlü çabayı sergiliyoruz." ifadelerini kullandı.
SAVAŞTA SON DURUM NE?
2024 yılı değerlendirmesinde Maslahatgüzar, Rusya ile olan gerginliğinin devam ettiğini ve iki ordu arasında her gün onlarca çarpışma yaşandığı belirtti. Rusya, askerlerine ciddi hasarları verdiğini belirten Oleksiy Çernışev, Kasım-Aralık aylarında günlük bin 500 ile 2 bin kişi arasında askeri etkisiz hale getirdiklerini ifade etti.
2024 yılında Ukrayna, hava savunma sistemleriyle Rusya’nın bin 300'ün üzerinde füze, 11,200 saldırı bombası ve SİHA'sı, 3 bin 200 insansız hava aracı, 40 uçak ve 6 helikopteri imha etti.
Kuzey Kore askerlerine değinen Çernışev, Ukrayna İstihbarat Servisi ve Savunma Bakanlığı verilerine göre, 11 bin Kuzey Kore askerinin savaşta yer aldığını ve özellikle Kursk bölgesinde konuşlandırıldıklarını belirtti. Ayrıca, 3000 Kuzey Kore askerinin Ukrayna ordusu tarafından etkisiz hale getirildiği biligisini de paylaştı