Ukrayna Meclisi Dışişleri Komitesi KTMM çağrısını onayladı

Ukrayna Parlamentosu Dışişleri Komitesi, Ukrayna Parlamentosu’nun uluslararası kuruluş ve yabacı devletlerinin parlamentolarına yaptığı KTMM destek çağrısını onayladı.

Haber Giriş Tarihi: 04.10.2016 22:52
Haber Güncellenme Tarihi: 04.10.2016 22:52
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna Parlamentosu’nun Dışişleri Komitesi, Ukrayna Parlamentosu’nun uluslararası kuruluş ve yabacı devletlerinin parlamentolarına Rusya’nın Kırım Tatar Milli Meclisi’nin yasaklanma kararını tanımama, kınama, ve Kırım’ın yerli halkının uluslararası toplum tarafından korunması hakkındaki karar tasarısının bugün, 4 Ekim’de oy birliğiyle Ukrayna Parlamentosu’na tavsiye edilmesine karar verdi.

Komiteden gelen açıklamada, Rus mahkemesinin KTMM kararının işgal edilen Kırım’da KTMM'nin faaliyetinin tamamen yasaklanmasına yol açacağı için söz konusu karar tasarısının kabul edilmesi gerektiği belirtildi.

Karar tasarısına göre, Ukrayna Parlamentosu, uluslararası kuruluşları ve yabacı devletlerinin parlamentolarını KTMM yasağını kınamaya ve işgal edilen Kırım’da Rusya mahkemelerinin kararlarına göre KTMM faaliyetlerinin yasaklanmasını tanımamaya çağırıyor. Ayrıca söz konusu yasaklama kararının tanınmadığını ve kınandığını gösteren, bununla birlikte kararın uygulamasını önlemesini amaçlayan önlemleri de almaya çağırıyor.

Belgede Kırım Tatarlarının Kırım’ın yerel halkı olduğunu ve yarımadadaki nüfuslarının 300 binden fazla olduğunu, ayrıca işgalden sonra Rusya’nın onları zorla Rus vatandaşlığına geçirdiğini belirtiliyor.

Komitenin oturumu sırasında milletvekilleri, söz konusu yasa tasarısının kabul edilmesinin, uluslararası toplum tarafından KTMM faaliyetinin “aşırıcı örgüt olarak” yasaklanmasını tanımama ve kınama için, ayrıca KTMM faaliyetini destekleyen beyanname ve kararların kabul edilmesi ve KTMM’yi Kırım Tatar halkının yetkili temsilcisi olarak tanınması için önemli bir adım olacağını kaydetti.

Karar tasarısının açıklama notunda, “Kırım Tatar Milli Meclisi, Kırım Tatar halkının tam yetkili temsilcisidir. Onun faaliyeti tüm dünyada özellikle de işgal edilen Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde Kırım Tatar halkının hakları ve özgürlüklerinin sağlanması için çok önemlidir” denildi.

Ukrayna Parlamentosunun karar tasarısında, KTMM faaliyetinde hiçbir suç izi bulunmadığı vurgulanıyor. Bundan dolayı Ukrayna Parlamentosu, uluslararası kuruluşları Ukrayna yetkili devlet organlarıyla koordineli olarak Kırım’a hem daimi hem geçici hak savunucu misyonlarını göndermeye çağırıyor.

Ayrıca Ukrayna Parlamentosu, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nden KTMM faaliyetinin yasaklanma durumunu “tüm uluslararası toplumu ilgilendiren, uluslararası barışı ve güvenliği tehlikeye atan, ayrıca tüm Kırım Tatar halkının geleceği için tehlike oluşturan bir sorun” olarak incelemeyi de talep etti.

Ukrayna Parlamentosu hitabında, BM İnsan Hakları Konseyini ve BM’nin diğer yetkili organlarını KTMM yasağıyla ilgili durumu incelemeye ve Kırım Tatar halkın zulmünü önlemek amacıyla gerekli önlemleri almaya çağırıyor.

Bununla birlikte Ukrayna Parlamentosu Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Parlamenter Asamblesi, NATO ve Avrupa Parlamentosunu KTMM yasağını kınayan ilgili kararları kabul etmeleri çağrısında da bulunuyor.

Ukrayna Parlamentosu, uluslararası topluma hitap ederek, işgal edilen Kırım’ın sözde Yüksek Mahkemesi’nin sözde hakimlerine ve KTMM’yi “aşırı örgüt” olarak kabul etme kararını ve yasaklanmasını destekleyen Rusya Yüksek Mahkemesi hakimlerine karşı kişisel yaptırımları uygulama olasılığını inceleme çağrısı da yaptı.

Ukrayna Parlamentosu’nun uluslararası kuruluş ve yabacı devletlerinin parlamentolarına Rusya’nın Kırım Tatar Milli Meclisi’nin yasaklanma kararını tanımama, kınama ve Kırım’ın yerli halkının uluslararası toplum tarafından korunması hakkındaki karar tasarısı Ukrayna milletvekilleri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Refat Çubarov, Ganna Gopko, Boris Tarasyuk, Svetlana Zalişçuk ve diğerleri tarafından önerildi.

Rusya’nın başkenti Moskova’da Rusya Yüksek Mahkemesi, 29 Eylül tarihinde Kırım’ın sözde Yüksek Mahkemesi’nin 26 Nisan 2016 tarihli Kırım Tatar Milli Meclisi’nin faaliyetlerini yasaklama kararına ilişkin temyiz dilekçesini incelendi. Rusya Yüksek Mahkemesi, Kırım Tatar Milli Meclisi’nin temyiz dilekçesini reddetti ve böylece Kırım Tatar Milli Meclisi’nin yasağını onadı.

Rus işgali altında bulunan Kırım'ın sözde Savcısı Natalya Poklonskaya, Şubat 2016'da Kırım Tatar Milli Meclisi’ni kapatmak için mahkemeye başvurdu. Sözde Savcı Natalya Poklonskaya’nın dilekçesi ile ilgili mahkeme duruşmaları, 3 Mart tarihinde yapılmaya başladı.

Poklonskaya, 'mahkeme kararını' beklemeden 13 Nisan 2016 tarihinde “Kırım Tatar Milli Meclisi’nin faaliyetlerinin askıya alınması ile ilgili” karar yayınladı. 18 Nisan tarihinde ise Rusya Adalet Bakanlığı, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın sözde Savcısı Natalya Poklonskaya’nın kararı üzerine Kırım Tatar Milli Meclisi’ni “aşırıcı faaliyetler gerçekleştirmesi nedeniyle faaliyetleri askıya alınan dini ve sivil toplum kuruluşları listesine” dahil etti.

26 Nisan tarihinde yapılan duruşmada işgalci Kırım Rus yönetimine bağlı mahkeme, Kırım Tatar Milli Meclisi’ni aşırıcı örgüt kabul ederek faaliyetlerini yasakladı.