Ukrayna, Kırım'daki vatandaşlarını elektriksiz bırakmayacak

Haber Giriş Tarihi: 14.11.2014 13:25
Haber Güncellenme Tarihi: 14.11.2014 13:25
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna, Rusya tarafından ilhak edilen Kırım ve bir kısmı teröristlerin kontrolü altında bulunan Donbas bölgesine enerji kaynaklarının sevkiyatını durdurmayı planlamıyor.

Ukrayna Enerji ve Kömür Sanayisi Bakanı Yuriy Prodan, Yeni Zaman (Novoye Vremya) dergisine verdiği demeçte, “Kırım elektrik için Ukraynalı tüketicilere göre daha yüksek fiyat ödüyor. Kırım’ın elektrikten kesilmesine ilişkin karar şimdilik kabul edilmedi” dedi.

Ayrıca Donbas bölgesine de elektrik ve doğalgaz sevkiyatının devam edeceğini belirten Prodan, “Devletin üst düzeyinde, Donbas’a elektrik ve doğalgaz sevkiyatının durdurulmayacağına ilişkin karar kabul edildi. Bununla birlikte özel olarak kabul edilen yasaya göre, enerji şirketlerinin giderleri, söz konusu bölgelerde indirim ve sübvansiyonların azaltılması sayesinde karşılanacak. Böyle bir karar var ve biz onu yerine getiriyoruz” diye kaydetti.

Donbas’a elektrik ve doğalgaz sevkiyatının Ukrayna için maliyetli olduğunu kabul eden Prodan, “Sonbahar-kış döneminde 1,2-1,5 milyar metreküp doğalgaz sağlanıyor. Bu rakamı 378 dolar fiyatla (bin metreküp için) çarpın. Ayrıca elektrik için şimdiden 2 milyar grivna (133 milyon dolar) tutarında borçları var. Böylece bölgeye enerji sevkiyatı ucuz değil” dedi.

Daha önce Naftogaz Ukrayna şirketi Başkanı Andrey Kobolev, Ekim ayının sonunda Donbas bölgesine doğalgaz sevkiyatının durdurulabileceği ihtimalinin olduğunu söylemişti.