Ukrayna ile Romanya ortak filo oluşturmayı planlıyor

Ukrayna ile Romanya, NATO himayesinde ortak bir Karadeniz filosu oluşturmayı planlıyor.

Haber Giriş Tarihi: 21.04.2016 18:41
Haber Güncellenme Tarihi: 21.04.2016 18:41
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna, Romanya’nın savunma ve caydırıcılık amacıyla Karadeniz’de NATO'ya bağlı yeni  bir deniz filosu oluşturma teklifine katılacak.

Romanya’da çalışma ziyaretiyle bulunan Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, bugün Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis ile ortak düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamada, “Rusya’nın işgal ettiği Kırım’ı askeri üsse çevirmesini kınadık. Karadeniz bölgesinin güvenliğini sağlamak için yeni işbirliği yaklaşımları üzerinde konuştuk.” diye açıklama yaptı.

Poroşenko bu sorunun bugünkü müzakerelerin ana konusu olduğunu söyleyerek, “Karadeniz güvenliği eskiden olduğu gibi sağlanamaz, artık yeni yaklaşımlar ve çözümler gerekiyor. Romanya’nın Karadeniz’de NATO’ya bağlı yeni bir deniz filosu oluşturma teklifini destekliyoruz. Bu teklif NATO tarafından kabul edilerek onaylandıktan sonra biz de bu oluşuma katılmaya hazırız.” şeklinde konuştu.

Daha önce Romanya Savunma Bakanlığı'ndan, Karadeniz’de NATO’ya bağlı yeni bir deniz filosu oluşturulması projesinin yakın zamanda NATO'ya sunulacağı açıklanmıştı. Romanya Savunma Bakanı Mihnea Motok yaptığı açıklamada Karadeniz’de filo oluşturma projesinin NATO’nun savunma ve caydırıcılığını arttırmak amacıyla Doğu Avrupa'ya konuşlandırmayı planladığı kara kuvvetleri hamlesinin devamı olarak gerçekleşeceğini söylemişti.