Ukrayna Dışişleri'nden Rusya'nın "vatandaşlık" yasasına tepki

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rusya Federasyonu’nda kabul edilen Ukraynalılara Rusya vatandaşlığının verilmesi düzeninin kolaylaştırılmasını öngören yeni yasayı değerlendirdi.

Haber Giriş Tarihi: 01.08.2017 18:07
Haber Güncellenme Tarihi: 01.08.2017 18:07
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rusya yönetiminin, Ukrayna vatandaşlarının Rusya vatandaşlığını edinmesi sürecini kolaylaştıran yasayı onaylamasının saldırgan devletin uluslararası hukuku ve başka devletlerin egemenliğini gözardı ettiğinin kanıtı olduğunu ifade etti.   Ukrayna Dışişleri Bakanlığı’ndan konuyla ilgili yapılan açıklamada, “Rusya yönetimi, yabancı devletin ulusal yasalarının ayrıcalığı olan devletin vatandaşlığından çıkma sürecini belirleme yetkisini üstlendi. Bu bağlamda, Ukrayna’daki yetkili organa gönderilecek noter tasdikli Ukrayna vatandaşlığından vazgeçme dilekçesinin esas ve içerik olarak önemsiz olduğunu belirtiyoruz” denildi.

157993

Ukrayna vatandaşlığına son verilmesini kanıtlayan tek belgenin Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın ilgili talimatı olduğunu vurgulayan Dışişleri Bakanlığı, “Saldırgan devletin benzer adımını, farklı nedenlerden dolayı Rusya’da, ayrıca Rus işgali altındaki Ukrayna topraklarında ikamet eden veya çalışan Ukrayna vatandaşlarına karşı hukuki ayrımcılık ve haklarının ihlali olarak değerlendiriyoruz” diye devam etti.   Halka seslenen Bakanlık, “Bundan dolayı Ukrayna vatandaşlarına benzer provokasyonlara kapılmama çağrısı yapıyoruz ve Rusya Federasyonu’na ziyaretler gerçekleştirilmesi konusunda bir kez daha uyarıyoruz” dedi.   Daha önce Rusya Parlamentosu’nun alt kanadı Devlet Duması’nın, Ukrayna vatandaşlarına Rusya vatandaşlığı verilmesi sürecinin kolaylaştırılmasını öngören yasa tasarısını kabul ettiği bildirilmişti. Rusya hukuki enformasyon sitesinde yer alan bilgiye göre, Rusya vatandaşlığı edinmek isteyen Ukraynalıların Ukrayna vatandaşlığından vazgeçme dilekçesini yazması gerekiyor. Yasaya göre, noterde tasdiklenen söz konusu belgenin bir kopyası Rusya Göç Servisi’nde kalırken, ikinci kopyası Ukrayna’ya gönderilecek. Bu belgenin, daha önce Ukrayna’daki yetkili organlardan alınan vatandaşlıktan vazgeçme belgesi yerine geçerli olacağı belirtildi.   31 Temmuz tarihinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ilgili yasayı imzaladı. Yasanın 1 Eylül tarihinden itibaren yürürlüğe gireceği savunuldu.