Ukrayna: Rusya'nın neo-emperyalist görüşleri başarısız oldu

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, BRICS Zirvesi'nin nihaî bildirgesi ile ilgili açıklama yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 24.10.2024 18:29
Haber Güncellenme Tarihi: 24.10.2024 18:29
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Kazan'da düzenlenen BRICS Zirvesi'nin nihaî bildirgesine ilişkin 23 Ekim 2024 tarihinde yazılı bir açıklamada bulundu. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada Kazan’da yapılan BRICS Zirvesi'nin nihaî deklarasyonunun 36. paragrafına dikkat çekildi. Açıklamada, "Bu paragrafta katılımcılar yalnızca ulusal pozisyonlarını, BM Şartı'nın amaç ve ilkelerine olan bağlılıklarını, barışçıl çözüm ve diplomasiyi vurguladı." ifadelerine yer verildi.

RUSYA'NIN GÖRÜŞLERİ REDDEDİLDİ

Bakanlığın açıklamasında şu ifadelere yer verildi: 

Ukrayna'ya yönelik saldırganlığı yoluyla dünya düzenini ve küresel güvenlik mimarisini değiştirmeye yönelik neo-emperyalist görüşlerini BRICS zirvesi katılımcılarına 'ihraç' edemediğini gösterdiğine inanıyoruz. Moskova'nın, Ukrayna'ya yönelik Rus saldırganlığına karşı sözde Küresel Güney'in alternatif bir pozisyon alması fikrini dayatma girişimleri bir kez daha başarısız oldu."

BRICS ÜLKELERİ ARASINDAKİ BİRLİK

Öte yandan deklarasyonda, BRICS’in bir birlik olarak Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırganlığı konusunda tek bir pozisyona sahip olmadığını ortaya koyduğu belirtilerek, "Bunun, bildiride de belirtildiği gibi, bu ülkelerin büyük çoğunluğunun BM Şartı'nın amaçları ve ilkeleri doğrultusunda verdiği destekten kaynaklandığına inanıyoruz. Bu tür bir destek, saldırganlığa veya sınırları zorla değiştirmeye destekle bağdaşmaz ve bu nedenle Rusya'ya ve Ukrayna'ya yönelik saldırganlık savaşına destekle bağdaşmaz." denildi.

DÜNYA ÇOĞUNLUĞU UKRAYNA’NIN YANINDA

Son olarak Rusya'nın dünyayı bölme amacı güden BRICS'te yalnız kaldığına ve dünya ülkelerinin Ukrayna'yı desteklediğine dikkat çekilerek, "Rusya'nın dünyayı bölmek için kullanmayı planladığı BRICS zirvesi, bir kez daha dünya çoğunluğunun, uluslararası hukuka ve BM Şartı'na, ayrıca uluslararası alanda tanınan sınırlar içinde toprak bütünlüğü ilkesine saygı temelinde kapsamlı, adil ve kalıcı bir barışı garanti altına alma niyetinde Ukrayna'nın yanında olduğunu göstermiştir." ifadeleri kullanıldı.