Ukrayna Dışişleri Bakanlığı’ndan Rusya’ya Kırımoğlu notası

Haber Giriş Tarihi: 23.04.2014 15:52
Haber Güncellenme Tarihi: 23.04.2014 15:52
https://www.qha.com.tr/

Kırım Tatar halkının efsanevi lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun Kırım’a girişinin 5 yıl boyunca yasaklanması Ukrayna’da öfke uyandırdı.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Enformasyon Politika Bölüm Başkanı Yevgeniy Perebiynis Kiev’de düzenlenen brifing sırasında, “Rusya’nın Kırım Tatar halkının lideri ve efsanevi insan hakları savunucusu Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’na girişi yasaklaması Ukrayna’yı öfkelendirdi” dedi ve bunun Kırım’ın işgalini kabul etmemesi nedeniyle Kırımoğlu’ndan alınan intikam olduğunu ileri sürdü.

“Belli ki Stalin sürgünleri sırasında Kırım Tatar halkına karşı kullanılan Sovyet totaliter yöntemleri günümüz Rusya yönetimi tarafından uygulanmaya başlıyor” diyen Perebiynis, bunu yabancı düşmanlığı ve şovenizm olarak adlandırdı.

Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Kırım’da kanunsuz olarak iktidarı ele geçirenler ve Rusya’dan Kırım Tatarları, Ukrainler ve Kırım’da yaşayan diğer halklara karşı yapılan tehdit ve baskıları durdurulmasını istedi. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rusya’ya söz konusu eylemlerden duyduğu endişeyi ifade eden ve benzer adımları atmaktan kaçınılması talebini içeren notayı verdi.

22 Nisan 2014 tarihinde Kırım ile Ukrayna sınırında Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’na 5 yıl süreyle Kırım’a girişin yasaklandığına dair bir kağıt verilmişti.

Rusya Federal Göçmenlik Servisi yetkilileri ise söz konusu kağıdın hukuki dayanağının olmadığını savundu.