Ukrayna Dışişleri Bakanlığı'ndan kınama

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı temsilcileri 1 Nisan tarihinde Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da Akmescit'in (Simferopol) Colman (Pionerskoye) köyünde 35 Kırım Tatarının asılsız tutuklanmasını kınadı.

Haber Giriş Tarihi: 02.04.2016 14:55
Haber Güncellenme Tarihi: 02.04.2016 14:55
https://www.qha.com.tr/

İşgal altındaki Kırım'da,  Akmescit'teki Bağdat Kafe'de tutuklanan 35 Kırım Tatarının dört saat Aşırıcı (radikal) Faaliyetlerle Mücadele Merkezi'nde tutulmasına Ukrayna sessiz kalmadı.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maryana Betsa kendi twitter hesabında dün vuku bulan olayı kınayarak: "İşgal altında olan Kırım’da 35 Kırım Tatarını tutukladılar. Rusya kaba bir şekilde insan hakları ihlallerine devam ediyor. Şiddetle kınıyoruz #CrimeaIsUkraine" diye belirtti.

QHA daha önce dün Akmescit (Simferepol) Bölgesindeki Colman (Pionerskoye) köyünde bir kafede bulunan 35 Kırım Tatarının, önceki baskınlarda olduğu gibi maskeli ve silahlı oldukları ifade edilen kişiler tarafından tutuklandığını haberleştirmişti. 

Avukat Emil Kurbedinov, kendi facebook sayfasında paylaştığı bilgiye göre olayı cep telofonuyla öğrendiğini bildirerek, "Colman (Pionerskoye) Aluştinskaya sokağında bulunan Bağdat Kafe'de bulunan 35 kişiyi (tutuklayarak) otobüse bindirdiler. Gelen bilgiye göre tutuklananların hepsi Kırım Tatarı, Kırımlı Müslümanlar. Bilgi kontrol ediliyor. Tutuklama maskeli ve silahlı insanlar tarafından gerçekleştirildi." açıklamasında bulunmuştu. Avukatın verdiği bilgiye göre tutuklananlar ''önleyici sorgulama'' bahanesiyle Aşırıcı (radikal) Faaliyetlerle Mücadele Merkezi'ne götürülmüşlerdi.

Daha sonra Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı İlmi Ümerov "112 Ukrayna" adlı kanalın yayınında, ''Kırım’da şu an öyle bir durumdayız ki, her gün yeni olaylar meydana geldiğinden nedenlerini bile artık araştırmıyoruz. Bu haber çok duyulmadı, biz bile ancak şimdi ne olup bittiği hakkında bilgi topluyoruz. Ziyaretçileri sadece Kırım Tatarları değil, sıradan bir kafe, alkolsüz." diyerek tutuklananlar arasında aktivistler ve milli hareket katılımcılarından kimselerin olup olmadığının bilinmediğini belirtmişti.

Uluslararası gözlemciler Kırım’da ifade ve fikir özgürlüğünün olmaması işgalci yönetime karşı olan herkese yürütülen baskı ve takibat politikaları başta olmak üzere çok sayıda insan hakları ihlalleri kaydediyorlar.