Ukrayna'dan çaldıkları tarihi eserleri satmaya çalışan kişiler İspanya'da yakayı ele verdi!

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik topyekun işgal girişimini fırsat bilen uluslararası tarihi eser kaçakçılığı şebekeleri, İspanya'da yakayı ele verdi.

Haber Giriş Tarihi: 25.10.2023 02:13
Haber Güncellenme Tarihi: 25.10.2023 02:13
https://www.qha.com.tr/

İşgalci Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı işgal girişimi hala devam ediyor. İşgali fırsat bilenler ise Ukrayna'nın tarihi eserlerini çalıp yurtdışında satmaya çalışıyor. İspanya polisi, ülkede Ukrayna'dan çalındığı belirtilen tarihi eserleri satmaya çalışan şahısları gözaltına aldığını bildirdi. Ardından, İspanya yargı makamları, suç niteliğindeki tarihi eser kaçakçılığı ve Ukrayna'ya ait tarihi eserlerin çalınması nedeniyle şahıslar hakkında tutuklama kararı aldı.

UKRAYNA'DAN ÇALINAN TARİHİ ESERLER 60 MİLYON AVRO DEĞERİNDE 

İspanya tarafından 24 Ekim 2023 tarihinde yapılan açıklamda, Ukrayna'dan çalınan 11 parça kolye, bilezik ve küpe gibi mücevherlerden oluşan eserlerin, M.Ö. 8. ve 4. yüzyıllar arasında İskit dönemine ait olduğu aktarıldı. 60 milyon avro değerindeki altın tarihi esere el konulduğu belirtilen açıklamada, eşyaların 2009-2013 yılları arasında Ukrayna'nın başkenti Kıyiv'deki bir müzede sergilendiği kaydedildi.

KOÇ BAŞLI ALTIN KEMER İP UCU VERDİ

Öte yandan Ukrayna'dan kaçırıldığı tespit edilen bu tarihi eserlerin Ukrayna Ortodoks Kilisesine aitmiş gibi görünmesi için hazırlanan sahte belgelerin bulunduğu belirtildi. Ayrıca Koç Başlı Altın Kemer'in İspanya'nın başkenti Madrid şehrinde özel bir müzayede ile satılmasının ardından başlayan soruşturma kapsamında üç İspanyol ve iki Ukrayna vatandaşının, İspanya yargısı tarafından tutuklandığı kaydedildi.