Ukrayna Cumhurbaşkanı Polonya Cumhurbaşkanı ile buluştu

Taraflar en üst düzeyde Ukrayna-Polonya tasarılarını konuştu ve Kırım’ı işgalden kurtarma mekanizmalarını ele aldılar.

Haber Giriş Tarihi: 03.04.2016 12:03
Haber Güncellenme Tarihi: 03.04.2016 12:03
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Washington’da Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ile bir araya geldi.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre, taraflar en üst düzeyde Ukrayna-Polonya tasarılarını konuştu ve Kırım’ı işgalden kurtarma mekanizmalarını ele aldılar.

NATO ve Ukrayna ilişkileri bağlamında diyaloğu yoğunlaştırma yolları üstünde konuşan iki taraf da, Temmuz ayında Varşova’da  yapılacak olan NATO zirvesi sırasında Ukrayna – NATO Komisyon toplantısının önemine dikkat çekti.

Taraflar Rusya’ya uygulanan yaptırımların Ukrayna’nın Kırım ve Donbass Bölgesi üzerindeki egemenliği yenilenene kadar devam etmesinin gerektiği konusunda anlaştı.

Ayrıca Ukrayna Cumhurbaşkanı, Rusya’da yasadışı tutuklu bulanan Nadejda Savçenko, Oleg Sentsov ve diğer yasadışı tutulan Ukrayna vatandaşlarına karşı açılan sahte davaların hazırlamasında yer alan kişilere karşı kişisel yaptırımların Polonya ve diğer Avrupa ülkeleri tarafından destekleneceği konusunda umudunu dile getirdi.

25 Mart 2016 tarihinde Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko Başkanlığında Ukrayna Güvenlik ve Savunma Konseyi, Ukrayna milletvekili ve AKPM Ukrayna heyeti üyesi Nadejda Savçenko’ya Rusya’da dava açan ve yargılayan kişilerin yer aldığı ‘Savçenko Listesi’ni inceleyerek onaylamıştı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı söz konusu yaptırım listesinin ‘Savçenko-Sentsov Listesi’ olması gerektiğini vurgulayarak listeye Rusya’da yasadışı tutuklu bulunan diğer Ukrayna vatandaşlarına karşı dava açan kişilerin eklenmesi gerektiğini açıklamış, bununla birlikte ‘Savçenko Listesi’ üzerinde çalışılarak işgal edilen Kırım’da yaşayan Ukraynalı ve Kırım Tatarlarına işkence uygulanmasında parmağı olan herkesin eklenmesini istemişti.

Medyada yer alan bilgiye göre “Savçenko Listesine” aralarında Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) Müdürü Aleksandr Bortnikov, Rusya Soruşturma Komitesi Başkanı Aleksandr Bastrıkin ve Kırım'ın sözde Savcısı Natalya Poklonskaya'nın da olduğu 82 Rusya ve 2 Ukrayna vatandaşının ismi dahil edildi. 

Bunun haricinde ABD’nin de bir “Savçenko Listesi” hazırlayabileceği bildirilmişti. Ukrayna’nın ABD Büyükelçisi Valeriy Çalıy, ABD Kongresi’nde yakın zamanda, Nadejda Savçenko’nun yasadışı yargılanması ve tutuklanmasından sorumlu olan Rus yetkililere karşı bireysel yaptırımların uygulanmasının gündeme geleceğini belirtmişti.