Ukrayna Büyükelçisi Bodnar: Mayın tarama gemileri, Karadeniz üzerinden geçiş izni istemediler

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nin 19. maddesi kapsamında Birleşik Krallık'ın Ukrayna'ya göndermek istediği mayın tarama gemisinin Türkiye tarafından geçişine izin verilmemesi iddiaları hususunda değerlendirme yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 04.01.2024 18:27
Haber Güncellenme Tarihi: 04.01.2024 18:27
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, Ukrayna cephesinde yaşanan son durum, tahıl gemileri ve dünya ülkelerinin Ukrayna'ya mali desteği konusunda ANKA Haber Ajansına röportaj verdi. Büyükelçi Bodnar, geçen hafta gündem olan Birleşik Krallık'a ait mayın tarama gemileri hakkında açıklamada bulundu. Büyükelçi Bodnar, "Birleşik Krallık'ın hibe ettiği mayın tarama gemileri hala Britanya'da bulunuyor ve Karadeniz üzerinden geçiş izni istemediler" dedi.

MONTRÖ BOĞAZLAR SÖZLEŞMESİ, MAYIN TARAMA GEMİLERİNE İZİN VERMEDİ

Büyükelçi Bodnar, İletişim Başkanlığının Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nin 19. maddesine dayanarak yalanladığı iddia üzerine değerlendirmede bulundu. Rus saldırılarının başından bu yana Türkiye'nin boğazları kapatma kararından memnuniyet duyduklarını belirten Bodnar şu ifadeleri kullandı:

"Bu duruş ile ilgili Ukrayna Dışişleri Bakanlığı üzerinden tabii ki de Ukrayna'nın haberi oldu. Bu gemilerin geçişleri için izin isteyen herhangi bir kaynağa ulaşamadım. Bildiğim kadarıyla gemiler hâlâ Britanya'da bulunuyorlar ve Karadeniz üzerinden geçiş izni de istemediler. İletişim Başkanlığı üzerinden böyle bir açıklama yapıldığı için bu tarzda muhtemel fake bir haberle karşı karşıya kalacağımızı önlemek için yapılan bir açıklama da olabilir. Hatırlatırım ki, Montrö Sözleşmesi'nin çalışması için Türk tarafıyla çok yakın temastayız ve bölgemizdeki barışı ve istikrarı sağlamak için elimizden geleni yapıyoruz. Şunu da belirtmek isterim ki, şu anda bir Denizcilik Koalisyonu kuruluyor. Britanya ve Norveç'e girmek istediklerini beyan ettiler. Herhangi bir ülkenin böyle bir inisiyatife el tutmasını memnuniyetle karşılayacağız."

"UKRAYNA, TAHIL KORİDORU ANLAŞMASI İLE İLGİLİ TEKLİFLERE AÇIK"

Öte yandan Tahıl Koridoru Anlaşması üzerine sorulan soruya yanıt veren Bodnar, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a desteklerinden dolayı teşekkür etti. Türkiye'nin tahıl desteğine işaret eden Bodnar, ticaret anlamında Ukrayna'nın uzun zamandır Türkiye ile işbirliği içinde çalıştığını vurguladı. Bodnar, "Ağustos 2023 tarihinden itibaren bu inisiyatif çerçevesinde 400 gemi ülkelere gitti ve 13 milyon ton tahıl götürüldü" bilgisini verdi. Bodnar, Ukrayna'nın Tahıl Koridoru Anlaşması konusunda farklı tekliflere açık olduğunu belirtti.