Türkiye'de yaşamlarını sürdüren Kırım Tatarları için dağıtılan diaspora kimlikleri, 26 Haziran 2024 tarihinde Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği tarafından düzenlenen programla, ilgili kişilere takdim edildi.
"DİASPORA KİMLİKLERİ SAYESİNDE KIRIM'IN YENİDEN İNŞASINA KATKI SUNABİLECEKSİNİZ"
Takdim töreni öncesinde Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar (Vasyl Bodnar) bir konuşma yaptı. Büyükelçi Bodnar diaspora kimliklerinin yalnızca belgeden ibaret olmadığını, Kırım Tatar halkının Kırım Yarımadası'nın bir halkı ve sembolü olduğunu vurguladı. Diaspora kimliklerinin daha çok kişiye dağıtılması için çalışmalarını sürdürdüklerini kaydeden Büyükelçi, "Kırım'ı ve Ukrayna'nın işgal edilen diğer bölgelerini kurtarmak için ortak bir mücadele veriyoruz. Bu mücadeleyi lafta değil, diplomaside ve cephede veriyoruz. Bu kimlikler sayesinde Kırım'a özgürce seyahat edebilecek, Kırım'ın yeniden inşasına katkı sunabileceksiniz. Kırım'ı birlikte yeniden inşa edebileceğiz" dedi.
"BAYRAK GÜNÜ'NÜ DR. AHMED İHSAN KIRIMLI TEKLİF ETTİ"
Öte yandan Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin sözlerine Kırım Tatar Millî Bayrak Günü'nü kutlayarak başladı. Bayrak Günü'nün daha önce özgür Kırım topraklarında kutlandığını anımsatan Şahin, I. Milli Kurultay'dan itibaren Kırım Tatar halkının tarihine kısaca değindi. Şahin, Kırım Derneği Genel Başkanı merhum Dr. Ahmed İhsan Kırımlı'nın 2005 senesinde Bayrak Günü'nün bir şükran günü olarak kutlanılması için teklifte bulunduğunu söyledi.
Şahin, "Son 150-200 yıldır büyük acılar çekmiş, sürgün yaşamız bir halk olarak II. Milli Kurultay'ımızı toplayabildiğimiz için bu gün şükran günü olarak kutlanılması teklif edildi ve daha sonra bu teklif Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) tarafından kabul edildi." dedi.
"DİASPORA KİMLİKLERİ İKİ ÜLKE ARASINDA KÖPRÜ VAZİFESİ ÜSTLENECEK"
Kırgızistan'dan Kanada'ya kadar 20'ye yakın ülkede Kırım Tatar diasporasının olduğunu belirten Şahin, diaspora kimliklerinin hem Ukrayna hem Türkiye hem de Kırım Tatarları için çok önemli olduğunu, "Bu diaspora kimlikleri iki ülkenin ortak paydası olacak. İki ülke arasındaki ilişki güçlenecek; eğitim, ticaret, sanayi, kültürel ve sanatsal alanda Ukrayna ve Türkiye'nin diplomasisi için köprü vazifesi üstlenecek." ifadesiyle dile getirdi. Daha önce diaspora kimliklerinin yalnızca Türkiye'de yaşayan Ukrainlere verildiğini hatırlatan Şahin, Kırım Derneğinin girişimiyle 5-6 sene önce Kırım Tatarlarının başvuru yaptığını dile getirdi. Şahin bu kapsamda ataları Kırım'dan gelen 700-800 civarında Kırım Tatarının diaspora kimliğine sahip olduğunu aktardı.
Şahin sözlerine, "İnşallah dedeleri, babaları, Kırım'dan Türkiye'ye gelmiş olan on binlerce kardeşimiz bu belgeye sahip olur. Yasa (Çifte vatandaşlık yasası) çıktıktan sonra da Ukrayna vatandaşı belgelerini alırlar. Amacımız budur." ifadeleriyle son verdi.
UKRAYNA BÜYÜKELÇİLİĞİ UKRAİNCE DERSLER VERECEK
Tekrar söz alan Büyükelçi Bodnar, Ukrayna Büyükelçiliği olarak Ukraince dersler vermeye başlayacaklarını duyurdu. Ayrıca bu bağlamda Ukrayna tarihi ile ilgili sınav yapılacağını da belirten Bodnar, sınav sorularının Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı tarafından basılan Başkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Aydıngün ve Kapodakya Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Valeriy Morkva'nın kaleminden piyasaya sürülen "Ukrayna" isimli kitaptan çıkabileceğini espirili bir şekilde dile getirdi.
BÜYÜKELÇİ BODNAR DİASPORA KİMLİKLERİNİ TAKDİM ETTİ
Saat 14.30'da gerçekleştirilen tören kapsamında Bodnar, 35 kişiye diaspora kimliğini takdim etti. Teslim töreninin ardından Bodnar, "Bu sadece bir gelenek değil, aynı zamanda bizim görevimiz. İki ülke arasındaki iş birliğini pekiştirmek için yapıyoruz. İşgalden sonra Kırım'ın yeniden ayağa kalkması için çalışıyoruz. Artık diaspora kimliğinizin katkısıyla Kırım'a ne zaman döneceğimiz ve zafere ne zaman ulaşacağımız sizlere de bağlı olacak. Desteklerinizi bekliyoruz." ifadelerini kullandı.
Programa; Kırım Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin, Kırım Tatar Teşkilatları Platformu ve Kırım Gelişim Vakfı Başkanı Ümit Şilit, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Üyesi, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gayana Yüksel, Kırım Derneği Genel Başkan Yardımcısı ve TURKSİD Ukrayna Başkanı İsmet Yüksel, Kırım Gelişim Vakfı Bursa Şube Başkanı Haluk Yaşayanlar, Tuvgan Til İnternet Sitesi Koordinatörü Oya Deniz Çongar Şahin, Büyükelçilik çalışanları ile çok sayıda Kırım Tatarı katıldı.