Ukrayna Barış Zirvesi'ne kaç ülke katılacak?

İsviçre hükûmeti, 15-16 Haziran 2024 tarihinde Lecurne kentinde gerçekleşecek olan Ukrayna Barış Zirvesi'ne kaç ülkenin katılacağını açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 10.06.2024 12:27
Haber Güncellenme Tarihi: 10.06.2024 12:27
https://www.qha.com.tr/

İsviçre'nin ev sahipliğinde düzenlencek olan Ukrayna Barış Zirvesi adım adım yaklaşıyor. İsviçre hükûmeti 15-16 Haziran 2024 tarihlerinde Lucerne kentinde gerçekleşecek olan barış konulu zirveye katılmak için 90 ülke ve kuruluşun kayıt yaptırdığını duyurdu. Hükûmet tarafından yapılan açıklamada Ukrayna'daki barışın önünün nasıl açılacağı konusunda ortak bir yol haritası belirleme hedefinin olduğu aktarıldı. 

RUSYA, ZİRVEYE DAVET EDİLMEDİ

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy (Volodimir Zelenski) ocak ayında İsviçre'nin ev sahipliğinde düzenlenecek olan Birinci Kürsel Barış Zirvesi'ni kabul etmişti. Ülke genelindeki geniş çaplı saldırıları nedeniyle barışı desteklemeyen Rusya, söz konusu zirveye davet edilmedi. Batılı ülkelerin katılacağı zirveye Rusya'nın müttefikleri olan Belarus ve Çin'in de katılım sağlamayacağı bildirilmişti. 

İsviçre Dışişleri Bakanı Ignazio Cassis ise zirvede nükleer tehdit, gıda güvenliği ihtiyacı, seyrüsefer özgürlüğü ve savaş esirleri gibi insanî konuların masaya yatırılacağını kaydetti.