Ukrayna Ankara Büyükelçiliği’nden 'Kırım' hatırlatması

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliği, Rus işgali altındaki Kırım’a giriş düzenine ilişkin hatırlatma yayınladı.

Haber Giriş Tarihi: 28.08.2017 12:36
Haber Güncellenme Tarihi: 28.08.2017 12:36
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliği, Twitter hesabı üzerinden yabancı vatandaşların Rus işgali altındaki Kırım’a giriş kurallarına ilişkin

Twitter is purging a lot of spam/scam accounts right now, so you may see your follower count drop

style="color:#0000CD">hatırlatma yayınladı.

2014 yılında Kırım’ın Rusya tarafından işgal edilmesinden sonra Ukrayna’nın Kırım’daki tüm hava ve deniz limanlarını kapattığına dikkat çekilen paylaşımda, yarımadaya girişlerin ancak Ukrayna’dan özel izin alınarak, Ukrayna topraklaları üzerinden yapılabileceği hatırlatılıyor. Ukrayna üzerinden Kırım’a ancak karadan Çaplınka, Kalançak ve Çongar olmak üzere 3 kontrol noktasından giriş yapılabileceğini belirtti.

Ukrayna toprağından yapılmayan girişler yasadışı kabul edilirken, paylaşım, Ukrayna yasalarını ihlal eden gerçek ve tüzel kişilere verilecek ceza hakkında da bilgi içeriyor.

139604

Bunun yanı sıra hatırlatmada, işgalci Kırım yönetimi ile herhangi iletişim, iş görüşmeleri, yetkili kişilerin ve diğer ülkelerin heyetlerinin ziyaretleri; demiryolu, kara yolu, deniz, nehir, feribot ve hava hizmetleri organizasyonu ve Kırım’da gayrimenkul satmanın ve satın almanın yasak olduğu belirtiliyor.

 

İlk Rus askerleri Kırım’a 20 Şubat tarihinde girdi. Ukrayna Parlamentosu resmi düzeyde 20 Şubat 2014 tarihini Kırım ve Akyar'ın (Sivastopol) Rusya tarafından işgalinin başlangıç tarihi olarak kabul etti.

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da 2014 yılının Mart ayında sözde referandum düzenlendiğinde Rusya ordusu ve askeri araçları Ukrayna’nın doğu sınırlarında toplandı, ayrıca hava kuvvetleri alarm durumuna geçirildi.

18 Mart 2014 tarihinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kırım sözde Parlamentosu Başkanı Vladimir Konstantinov, sözde Kırım Başbakanı Sergey Aksyonov ve Sivastopol Belediye Başkanı Aleksey Çalıy, Kırım ve Sivastopol'ün iki ayrı birim olarak Rusya’ya bağlanmasına ilişkin anlaşma imzalamışlardı.

İngiltere dahil Avrupa Birliği ülkeleri, ABD ve birçok ülke Kırım’da yapılan sözde “kendi kaderini belirleme referandumunun” sonuçlarını kabul etmeyi reddetti ve Kırım’ı işgal etmesi nedeniyle Rusya’ya karşı yaptırım uyguladı.