Ukrayna adına Liverpool’da düzenlenen 2023 Eurovision’un ilk yarı finali yapıldı

Rusya'nın Ukrayna’ya yönelik yoğun işgal saldırılarının devam etmesi nedeniyle 2023 Eurovision Şarkı Yarışması bu sene Ukrayna adına Birleşik Krallık’ın Liverpool kentinde düzenleniyor.

Haber Giriş Tarihi: 10.05.2023 15:04
Haber Güncellenme Tarihi: 10.05.2023 15:04
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna'da devam eden savaş nedeniyle bu sene Birleşik Krallık’ın Liverpool kentinde düzenlenen 67'nci Eurovision Şarkı Yarışması'nın ilk yarı finali dün akşam gerçekleşti. Eurovision 2023 finalinde yarışacak ilk 10 finalist belli oldu.

Ukraynalı grup Kaluş (Kalush) Orkestra'nın "Stefaniya" adlı şarkısıyla 2022 Eurovision Şarkı Yarışması'nı kazanan Ukrayna, Rusya'nın yoğun işgal saldırılarının devam etmesi nedeniyle bu seneki etkinliğe ev sahipliği yapamadı. Bundan dolayı 2023 Eurovision Şarkı Yarışması, Ukrayna adına Birleşik Krallık'ın Liverpool kentinde düzenleniyor.

Yarışmanın yarı finalleri 9 ve 11 Mayıs, final etabı ise 13 Mayıs 2023 tarihinde Liverpool Arena'da yapılacak. Üç gösterinin sunuculuğunu, İngiliz şarkıcı Alesha Dixon, İngiliz oyuncu Hannah Waddingham, Ukraynalı şarkıcı Yuliya Sanina ve finalde İrlandalı televizyon sunucusu Graham Norton yapacak.

İLK 10 FİNALİST SEÇİLDİ

Bu yıl 67. kez düzenlenen yarışmanın ilk yarı finali dün akşam gerçekleşti. 37 ülkenin şampiyonluk için mücadele ettiği yarışmada ilk finalistler belli oldu. Norveç, İsveç, Finlandiya, Sırbistan, Moldova, Portekiz, İsrail, Çek Cumhuriyeti, Hırvatistan ve İsviçre finale geçen ülkeler oldu.

SON ŞAMPİYON UKRAYNA FİNALE GEÇTİ

Yarışmanın son kazananı olduğu için Ukrayna doğrudan finalde sahne alacak. Ukrayna’yı yarışmada "Heart of Steel" (Çelik kapı) şarkısıyla “TVORCHİ” grubu temsil edecek.

ETKİNLİKTE UKRAYNA’YA DİKKAT ÇEKİLDİ

Gösteride, sahnenin mavi ve sarı renklerde ışılandırılmasından müzik ve videolarına kadar bir çok noktada Ukrayna’ya dikkat çekildi.

Yarışmacıların performansları arasında Kıyiv, Dnipro, Uman, Lviv, Karpatı Dağları gibi Ukrayna’nın farkı yerlerinin görüntüler sergilendi.

Ukraynalı şarkıcı Yuliya Sanina “Deniz Feneri” isimli şarkısıyla yarışmayı açtı. Sanina söylediği şarkının Ukrayna ile Birleşik Krallık’ın müzik aracılığıyla birleşmesini simgelediğini ifade etti.

SANAT YOLUYLA DÜNYAYA UKRAYNA’DAKİ DURUM ANLATILDI

Ukrayna’yı 2012 Eurovision Şarkı Yarışmasında temsil eden şarkıcı Alyosha, İngiliz şarkıcı Rebecca Ferguson ile Duran Duran grubunun "Ordinary world" şarkısını icra ettiler. Şarkıya eşlik eden klipte bir kadının kocasıyla vedalaşıp onu nasıl savaşa göndediğini ve tüm dünyalarının nasıl yıkıldığı gösterildi.

Ayrıca gösteri sırasında, Liverpool Arena'da siren sesleri yankılandı ve ekranda telefonlara gelen “Nasılsın? İyi misin?" mesajları yansıtıldı. 

2023 EUROVİSİON YARIŞMASI UKRAYNA İLE BİRLEŞİK KRALLIK DOSTLUĞU SİMGESİ ALTINDA GERÇEKLEŞİYOR

Daha önce Ukrayna Dışişleri Bakanı Emine Ceppar, bu yılki Eurovision yarışmasının Ukrayna ile Birleşik Krallık dostluğu simgesi altında gerçekleşeceğini duyurmuştu. 2023 Eurovision Şarkı Yarışması çerçevesinde, birçok ülkede Ukrayna ile Birleşik Krallık tarafından ortak etkinlikler düzenlenecek. 5 ile 13 Mayıs arasında Liverpool’da Ukrayna kültürünü, üreticilerini tanıtan “Discover Ukraine” (Ukrayna'yı Keşfedin) fuarı faaliyet gösterecek. Fuar ziyaretçileri, Ukrayna geleneksel çorbası olan Borş çorbası ve geleneksel Kırım Tatar yemeği Çibörek’in tadına bakabilecek. 

Ayrıca 2016 yılında düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması birincisi, Kırım Tatar kökenli Ukraynalı sanatçı Camala, 11 Mayıs 2023’te Liverpool’da QIRIM” adlı yeni albümünü bir kez daha dünyaya tanıtacak.