Gürcistan'da Rus yanlısı hükûmetin 28 Kasım 2024 tarihinde ülkenin Avrupa Birliği (AB) üyeliğini 2028 yılına kadar askıya alması kararının ardından patlak veren protestolar devam ediyor.
PROTESTOLARI BASTIRANLARA YAPTIRIMLAR UYGULANACAK
Üç Baltık ülkesi (Letonya, Litvanya, Estonya), karara karşı arka planda devam eden protestoları bastıranlara ulusal yaptırımlar uygulama konusunda anlaştıklarını duyurdu. Estonya Dışişleri Bakanı Margus Tsahkna, karara ilişkin açıklamasında, "Üç Baltık devleti Gürcistan'da meşru protestoları bastıranlara karşı ulusal yaptırımlar uygulama konusunda anlaştı. Demokrasi düşmanları ve insan hakları ihlalcileri ülkelerimizde hoş karşılanmaz" ifadelerine yer verdi.
PROTESTOLAR BEŞİNCİ GÜNÜNDE
AB üyeliğinin askıya alınması kararına tepki gösteren halk, demokrasi mücadelesinin beşinci gününe girdi. Devam eden protestolarda kolluk güçleri ve halk arasındaki arbede devam ediyor. Gürcistan Parlamentosu binası önünde toplanan halk; ellerinde bayraklarla, binaya yeşil lazerler tutarak yeni hükumetin politikalarına karşı çıkıyor.
GÜRCİSTAN HÜKÛMETİNDEN SKANDAL AB KARARI
Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze, AB üyelik müzakerelerinin başlatılması konusunun 2028'e kadar askıya alındığını 28 Kasım 2024 tarihinde yaptığı bir açıklama ile duyurdu. Başbakan Kobakhidze, iktidardaki Gürcü Rüyası Partisinin başkentteki ofisinden alınan karar ve Gürcistan'ın AB ile entegrasyon süreci hakkında değerlendirme yaptı.
Gürcistan hükûmetinin amacının ülkenin milli çıkarlarını koruyarak onurlu bir şekilde AB'ye katılmak olduğunu belirten Başbakan, ülkenin AB üyeliğine 2030 yılına kadar hazır olacağını belirtti. Kobakhidze, "Zor bir yol olacak. Önümüzde yaklaşık 6 yıl var, hedefimiz daha önce de söylediğimiz gibi 2030 yılında Avrupa Birliği'ne katılmaktır" ifadelerini kullandı.
AB'DEN GELECEK OLAN BÜTÇE REDDEDİLDİ
Başbakan, bazı Avrupalı siyasetçilerin Gürcistan'ın iç işlerine karıştığını ve AB'nin parasıyla şantaj yaptığını vurguladı. Aynı zamanda AB'den gelecek bütçeyi de reddettiklerini, "Bütün bunları göz önünde bulundurarak AB ile müzakerelerin başlatılması konusunu 2028 sonuna kadar gündeme almama kararı aldık. Ayrıca 2028 sonuna kadar AB'den gelecek her türlü bütçe hibesini reddediyoruz" ifadeleriyle açıkladı. Kobakhidze, açıklamasında Gürcistan'ın AB'ye onurlu bir şekilde gireceğini de vurguladı. Açıklamasında, "Avrupa Birliği'ne dilenerek, tek ayak üzerinde durarak girmeyeceğiz. AB'ye onurlu bir şekilde, düzgün bir demokratik sistemle, güçlü bir ekonomiyle gireceğiz" ifadelerine yer verdi.
KARARIN ARDINDAN ÜLKE ÇAPINDA PROTESTOLAR BAŞLADI
Hükûmetin 2028 yılına kadar AB üyeliğini askıya alacağı ve gelecek bütçeyi reddedeceği kararının ardından halk sokaklara çıktı. Başkent Tiflis'te yüzlerce kişi parlamento binasının önünde toplanarak protestolara başladı.
Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili de Başbakanın kararına tepki gösterdi. Zurabişvili yaptığı açıklamada, "Bugün, haftalardır devam eden anayasal darbenin sonuna geldik. Aylar önce belirlenen ve bizi Avrupa'dan Rusya'ya doğru götüren rota artık sona ermiştir. Bugün bu gayrimeşru hükumet kendi halkına, geçmişine ve geleceğine barış değil savaş ilan etmiştir. Evde olan ya da protestolara katılan herkes: Umudunuzu kaybetmeyin! Taviz yok, teslimiyet yok, direniş var. Ben sonuna kadar buna sadık kalacağım, tıpkı sizin sonuna kadar sadık kalacağınız gibi" ifadelerini kullandı.