Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) destekleriyle, Zagreb Üniversitesi Felsefe Fakültesi bünyesinde 1994 yılından bu yana faaliyet gösteren Türkoloji Bölümü’nün “30. Kuruluş Yıldönümü” dolayısıyla “Fotoğraf Kareleriyle Türkoloji” resim sergisi düzenlendi.
“30. Kuruluş Yıldönümü Resepsiyonu” kapsamında düzenlenen etkinliğe Türkiye’nin Zagreb Büyükelçisi Hayriye Nurdan Erpulat Altuntaş, TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik, Zagreb Üniversitesi Felsefe Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Domagoj Toncinic, Zagreb Üniversitesi Felsefe Fakültesi Türkoloji Bölümü Kurucusu Prof. Dr. Ekrem Çauşeviç (Ekrem Čaušević), TİKA Zagreb Kooesinatörü Sedef Bulut ve Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Fuat Korkmaz ve diğer yetkililer katıldı.
TİKA, BALKANLARDA 120'DEN FAZLA TÜRKOLOJİ PROJESİNE DESTEK VERDİ
Etkinlikte konuşan Türkiye’nin Zagreb Büyükelçisi Hayriye Nurdan Erpulat Altuntaş, Türkiye ve Hırvatistan arasındaki ilişkilere Türkoloji bölümünün katkılarından söz ederek, Hırvatistan’da Türk kültürü ve diline olan ilgiden dolayı memnuniyetini dile getirdi. Ayrıca Türkoloji bölümüne emeği geçenlere teşekkürlerini ileten Büyükelçi Altuntaş, Türkoloji bölümünün kuruluşuna büyük katkıları olan Prof. Dr. Ekrem Çauşeviç’e 2011 yılında Dışişleri Bakanlığı Üstün Hizmet Ödülü verildiğini de anımsattı.
TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik ise konuşmasında Türk kültürünü ve dilini ve kimliğini yaşatmada Türkoloji’nin öneminden bahsederek bu kapsamda emeği geçenlere teşekkürlerini iletti. TİKA tarafından Balkan coğrafyasında 120’den fazla Türkoloji projesine destek verildiğini anlatan Dr. Mahmut Çevik, Türkoloji'nin, Türk milletinin dilini, tarihini, kültürünü, edebiyatı ve Türk kimliğini tanıma açısından önemli olduğunu, Türkolojiye olan ilginin dünyada arttığını, bunun ise en mühim sebeplerinden birinin Türklerin tarihi süreçte oynadığı rol ve geniş bir coğrafyada varlığını sürdürmüş olması olduğunu vurguladı. Konuşmasında Balkanlara da değinen Dr. Çevik; farklı dil ve inanç ta toplulukların yoğun yaşadığı Balkanlarda dili bir barış enstrümanı olarak gördüklerini belirtti.
Program sonunda, Büyükelçi Altuntaş ve Başkan Yardımcısı Çevik, Türkoloji bölümü akademisyenlerine teşekkür plaketlerini takdim etti.
ZAGREB ÜNİVERSİTESİ TÜRKOLOJİ BÖLÜMÜ
Zagreb Üniversitesi Türkoloji Bölümü, 1994 yılında Prof. Dr. Ekrem Çauşeviç tarafından oldukça kısıtlı imkânlarla kurulmuş olup, günümüzde onun yetiştirdiği öğrenciler tarafından faaliyetlerini sürdürmektedir. Zagreb Üniversitesinde İngilizce, Almanca ve İtalyanca bölümlerinden sonra en çok tercih edilen dördüncü bölüm olan Türkoloji, 2024-2025 öğretim döneminde yaklaşık 170 öğrenciye ev sahipliği yapmaktadır.
Türkoloji Bölümü, öğrencilerine yalnızca Türk dili değil, Türk kültürü hakkında da eğitim veriyor. Ayrıca, Türkiye’den gelen öğretim görevlileri de dönemsel olarak ders vermekte. Bölümde yetişen öğrenciler, Türkiye ve Hırvatistan arasındaki diplomatik, ticari ve kültürel ilişkilere önemli katkılar sunuyor.