Türkiye Yüzyılında I. Uluslararası Türk Diasporası Sempozyumu gerçekleştirildi

Dünyanın dört bir yanından gelen Türk diasporası temsilcileri, Erzincan'da Türkiye Yüzyılında I. Uluslararası Türk Diasporası Sempozyumu'nda bir araya geldi. Sempozyuma KTMM Üyesi Doç. Dr. Gayana Yüksel de katılım sağladı.

Haber Giriş Tarihi: 18.10.2024 17:58
Haber Güncellenme Tarihi: 18.10.2024 17:58
https://www.qha.com.tr/

Türkiye'nin Erzincan şehrinde, 14-16 Ekim 2024 tarihleri arasında Erzincan Valiliği, Erzincan Belediyesi, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın iş birliğiyle "Türkiye Yüzyılında I. Uluslararası Türk Diasporası Sempozyumu" gerçekleştirildi.

Sempozyum kapsamında dünyanın dört bir yanındaki Türk diasporası temsilcileri, ortak hedefler doğrultusunda bir araya geldi. İki gün süren sempozyumda göç, medya, diplomasi, sivil toplum kuruluşları, lobicilik, yumuşak güç, İslamofobi, tarih, kültür, sanat, eğitim, diaspora, ticaret, uluslararası ilişkiler, ekonomi, ilahiyat ve hukuk gibi çeşitli konular ele alındı.

Sempozyumun resmi internet sayfasında paylaşılan bilgilendirmede "Türk diasporasının aktif temsilcileri, uzmanlar ve aydınların fikirleri ile sahadan gelecek veriler ışığında öncelikle sorunların tespiti yapılarak, akabinde çözüm yollarının neler olabileceği tartışılacaktır. Böylece ortaya çıkacak somut çıktılar hem Türk diasporasını güçlendirmeye katkı sunacak hem de alana uluslararası çapta zengin bir literatür kazandıracaktır. Sempozyumdaki bildiri ve raporlar kitap olarak yayımlanacaktır." ifadelerine yer verildi.

KTMM ÜYESİ GAYANA YÜKSEL DE SEMPOZYUMDAYDI

Kırım Tatar Milli Meclis (KTMM) Üyesi, Şefika Gaspıralı Uluslararası Kadın Birliği Başkanı, İstanbul Üniversitesi ve Tavriya Milli Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gayana Yüksel de Erzincan'da düzenlenen sempozyuma katılım sağladı.

Yüksel, gerçekleşen sempozyum hakkında yaptığı paylaşımda "14-16 Ekim 2024 tarihleri arasında Erzincan'da gerçekleştirilen Birinci Uluslararası Türk Diasporası Sempozyumu sona erdi. Sempozyum, 33 ülkeden ve 5 kıtadan katılımcıları bir araya getirdi. Türk dünyasının 6+1 ülke, 13 özerk bölge ve 60 devletsiz millette yaşayan yaklaşık 250 milyon insandan oluştuğu düşünülmektedir. Türk halklarının yaklaşık 30 milyon diasporası bulunmaktadır. Kırım Tatar aktivist İsmail Bey Gaspıralı'nın “Dilde, fikirde, işte birlik” sözleri bugün de geçerliliğini korumaktadır. Kırım Tatarları, 2014'te Kırım'ın işgali ve 2022'de Rusya'nın Ukrayna'yı topyekûn işgal girişimi sonucunda yaşanan gizli göç hakkında konuştu." açıklamasında bulundu.