Türkiye'yi sarsan deprem felaketinin üzerinden 1 ay geçti

Türkiye'yi derinden sarsan asrın felaketi, 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin ardından bir ay geride kaldı.

Haber Giriş Tarihi: 06.03.2023 13:21
Haber Güncellenme Tarihi: 06.03.2023 13:21
https://www.qha.com.tr/

Türkiye Cumhuriyeti, 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6'lık depremler ile sarsıldı. 11 ili etkileyen depremlerde 5 Mart 2023 tarihi pazar günü itibarıyla 45 bin 968 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. Deprem felaketinin ardından yüz binlerce insan evini ve yaşadığı şehri terk etmek zorunda kaldı.

İKİNCİ BÜYÜK DEPREM

Birinci depremden 9 saat sonra meydana gelen 7.6 büyüklüğündeki ikinci deprem ise birinci depremin yaklaşık 100 kilometre kuzeyindeki Doğu Anadolu Fay Hattı'ndan ayrılan bir kol olan Çardak Fayı'nın kırılması ile meydana geldi. Birbirinden yaklaşık 100 kilometre uzaklıkta meydana gelen bu iki büyük sarsıntı nedeniyle deprem etki alanı genişledi.

Birçok binanın iki kez çok kuvvetli bir şekilde sarsılması sonrasında yıkılan ve hasara uğrayan bina sayısı, can kaybı ve yaralı sayısı arttı.

11 İLDE OLAĞANÜSTÜ HAL İLAN EDİLDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ilan edilen ve Resmi Gazete'de yayımlanan; depremden etkilenen 11 ili kapsayan olağanüstü hal (OHAL) kararıyla ilgili Cumhurbaşkanlığı tezkeresi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. 8 Şubat 2023 Çarşamba günü 90 gün süreyle bölgede olağanüstü hal ilan edildi. 

TÜRKİYE'YE KARDEŞ DEVLETLERDEN DESTEK

Türkiye'nin, deprem bölgeleri için uluslararası yardımı da içeren dördüncü seviye alarm ilan etmesinin ardından deprem bölgelerine kardeş devletlerden arama kurtarma ekipleri akın etti.

Türkiye'nin yardımına koşan ilk ülke Azerbaycan oldu. Diğer Türk devletleri ve Türkiye'nin dostu olan birçok ülke; acil yardım, sağlık malzemeleri, uzman arama kurtarma ekibi gönderdi. Deprem bölgelerinde sahra hastaneleri kuruldu. Depremzedelerin yaraları sarıldı.

Afet bölgesinde Kırgız ve Kazak geleneksel çadırları kuruldu. Türkiye'de yaşayan Doğu Türkistanlı Uygur Türkleri deprem bölgelerine akın etti. Arama kurtarma çalışmalarına katılan Uygur Türkleri depremzedeler için Türkistan Pilavı yaptı.

#Deprem bölgelerinde çadır sınıfların kurulumuna devam ediliyor pic.twitter.com/TTGSnBgzI8

— QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) March 1, 2023

DEPREMZEDELER İÇİN "TÜRKİYE TEK YÜREK" KAMPANYASI

Depremler sonrası, TRT ortak yayınında "Türkiye Tek Yürek" yardım kampanyası düzenlendi. Programda 115 milyar liralık bağış rakamına ulaşıldı. Öte yandan gönderilen SMS adedinin de ilk 1 saatte 4 milyon adedi aştığı görüldü. Türkiye'de yaşayan ve yurt dışında yaşayan Doğu Türkistanlı Uygur Türkleri depremzedeler için 28 milyon TL bağışta bulundu.