Türkiye, Ukrayna üzerinden geçen gaz miktarının arttırılmasını istedi

Haber Giriş Tarihi: 27.11.2014 09:15
Haber Güncellenme Tarihi: 27.11.2014 09:15
https://www.qha.com.tr/

Moskova ziyareti gerçekleştiren Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Rusya’nın Ukrayna topraklarından geçen Batı Hattı’ndan doğalgaz sevkiyatında ciddi miktarda azalma olduğunu, bunun gerçek rakamlara ulaşmasını talep ettiğini söyledi.

Rusya ile doğalgaz anlaşmalarında 1 Ocak 2015 itibarı ile iki tarafın da revizyon hakkına sahip olduğunu belirten Bakan Taner Yıldız, “Türkiye’ye arz olunan miktar günlük tüketimin altında. Ukrayna, Rusya ve AB arasında doğalgaz arzı arasında yaşanan sorunun çözülmesi bizleri memnun edecek. Mavi Akım’dan aldığımız doğalgazda bir sorun yok; ancak Batı Hattı’ndan günlük 42 milyon metreküp olması gereken arz 26 milyon metreküpe düştü. Bu durum 2-3 haftadır devam ediyor. Bunun gerçek rakamlara ulaşması gerekiyor. Aralık-Şubat döneminde ihtiyacımız pik yapıyor. Gazprom ve Rusya Federasyonu bunun farkında. Kendi depolamaları ile ilgili teknik bir konu olduğunu belirtiyorlar. Bunun Türkiye’nin dışında siyasi yönü de olabilir” şeklinde konuştu.

Yıldız, Gazprom’un dünyanın en büyük şirketlerinden biri olduğunu ve sorumlulukları yerine getirmesi gerektiğini belirtti.

Taner Yıldız ayrıca, enerji üretimi için Türkiye’nin doğalgazın yüzde 12,5'ini Batı Hattı’ndan aldığını bildirdi.