Türkiye'nin ilk yerli ve millî haberleşme uydusunun yolculuğu bu gece başlıyor

Türkiye’nin ilk yerli ve millî haberleşme uydusu özelliğine sahip olan TÜRKSAT 6A, 9 Temmuz 00.20’de Amerika’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden fırlatılacak.

Haber Giriş Tarihi: 08.07.2024 16:02
Haber Güncellenme Tarihi: 08.07.2024 16:02
https://www.qha.com.tr/

Türkiye’nin ilk yerli ve millî haberleşme uydusu olan TÜRKSAT 6A, 8 Temmuz’u 9 Temmuz’a bağlayan gece Türkiye saati ile 00.20’de yörüngesine gönderilecek. Fırlatma, SpaceX firmasının Amerika Birleşik Devletrti'nin (ABD) Florida eyaletinde bulunan Kennedy Uzay Merkezi’nin Canaveral Burnu’nda gerçekleşecek. Fırlatma gerçekleştikten sonraki yetmişinci dakikada ilk sinyalin alınması planlanıyor.

Mevcut uyduların hizmet vermediği ülkelerin (Endonezya, Tayland, Malezya, Hindistan) kapsamına girecek olan TÜRKSAT 6A, uyduların ulaştığı nüfus sayısını etkileyerek bu sayıyı 3,5 milyardan 5 milyara çıkaracak.

“BAĞIMSIZLIĞIMIZIN SEMBOLÜ TÜRKSAT 6A”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Bu gece inşallah bağımsızlığımızın sembolü Türksat 6A'nın fırlatma işlemlerini başarıyla gerçekleştirerek, kendi uydusunu üreten 11 ülkeden biri olacağız ve uzaya imzamızı atacağız.” açıklamasında bulundu. Fırlatılacak uydunun bağımsızlık sembolü olduğunun altını çizen Bakan Uraloğlu, fırlatma saatinde Kennedy Uzay Merkezi’nden canlı bağlantı kurarak tarihi anı Türkiye ile paylaşacak.

TÜRKSAT 6A, yüzde 80'nin üzerinde yerlilik oranına sahip olan Türkiye’nin ilk yerli ve millî haberleşme uydusu olma özelliğini taşıyor. Ankara’daki Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi’nde Türk mühendisler tarafından üretilen TÜRKSAT 6A, aynı zamanda Türkiye’nin en büyük AR-GE projelerinden biri olma önemini taşımakta.