"Türkiye'nin desteğini istiyoruz ama Bağdat'ın onayıyla"

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, Musul'da kameralar karşısına geçerek önemli açıklamalarda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 01.12.2016 16:08
Haber Güncellenme Tarihi: 01.12.2016 16:08
https://www.qha.com.tr/

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, Musul operasyonuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Haberler.com'un aktardığı bilgiye göre, Şii Ulusal Koalisyonu lideri Ammar el Hekim'le birlikte Musul'da kameralar karşısına geçen Barzani ayrıca, Musul operasyonu çerçevesinde Başika'nın DAEŞ'ten geri alınması için başlatılan harekatta, Türkiye'nin topçu atışıyla kendilerine destek verdiğini yalanlamadı.

Barzani, DAEŞ'le mücadeleyle ilgili olarak, "DAEŞ'e karşı mücadelede Türkiye'nin desteğini biz de istiyoruz ama Bağdat'ın onayı gerek." dedi.

Öte yandan Mesud Barzani, "ABD Kürtleri kullanıyor" eleştirilerine de cevap vererek "Amerika Kürtleri kullanmıyor çünkü biz onlar için değil kendimiz için savaşıyoruz. Yardımlarını da memnuniyetle karşılıyoruz." dedi.

Bilindiği gibi Irak ve Suriye'de sadece mezhepler arası (Şii-Sünni) çekişme ve etnisiteler arası çekişme söz konusu değil. Mezheplerin de kendi içerisinde cepheleşmenin olduğu Irak'ın ülkeler bazında, bilhassa İran ve Irak'ın nüfuz çatışması bağlamında şiddetli bir iç çatışmaya daha gebe olduğu, DAEŞ sonrası dönemde tüm bu yapılar arasındaki ayrılıkların ve çekişmelerin daha da belirgin hale geleceği düşünülüyor. Aynı şekilde Suriye'de de benzeri gerekçelerle yeni çatışmaların patlak verebileceği düşünülüyor.

Irak'ta ve Suriye'deki mezhepler ile etnisiteler arası gerginlikleri ve DAEŞ sonrası olası çatışmaların muhtemel çıkış noktalarını, QHA'nın haberlerindeki "Ortadoğu nüfuz çatışması" etkiketi üzerinden takip edebilirsiniz.