Türkiye'nin Çelik Kubbe'sinde kritik hamle: S-400'ler elden çıkartılacak mı?

Türkiye'nin tüm hava savunma sistemlerini birleştirecek olan "Çelik Kubbe" projesinde Rusya'dan alınan S-400'ler bulunmayacak.

Haber Giriş Tarihi: 15.08.2024 14:43
Haber Güncellenme Tarihi: 15.08.2024 14:43
https://www.qha.com.tr/

Türkiye Cumhuriyeti Millî Savunma Bakanlığı Savunma Sanayi İcra Komitesi toplantısında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında alınan karar ile Türkiye'nin tüm hava savunma sistemlerini tek bir çatı altında birleştirecek olan "Çelik Kubbe" projesi hayata geçirilecek.

Proje, sadece Türkiye'de değil yurtdışında da büyük yankı uyandırdı.

Mevcut bilgiler ışığında durumu yakından inceleyen yabancı gazeteciler, projede birkaç yıl önce Rusya'dan satın alınan S-400 hava savunma sistemlerinin bulunmadığını belirttiler.

Türkiye'nin dışa bağımlılığını azaltmaya yönelik adımlarını ele alan Forbes dergisi de Rusya'dan alınan S-400'lerle ilgili konuyu gündeme getirdi. Dergi, Çelik Kubbe'nin hayata geçirilmesiyle birlikte Türkiye'nin artık 2019 yılında Rusya'dan satın alınan ve ABD ile gerilime neden olan S-400'lere ihtiyaç duymayacağına işaret etti.

Şu anda Türkiye'nin S-400'leri aktif olarak kullanmadığı ve bu sistemleri NATO üyesi olmayan ve Rusya ile anlaşmaları bulunan Pakistan ve Hindistan'a satabileceği belirtiliyor. Dergi ayrıca, bu senaryonun gerçekleşmesi durumunda Türkiye'nin F-35 projesine geri dönebileceğini vurguladı.

S-400'lerin başka ülkelere satılabileceği iddiası, eski Devlet Bakanı Cavit Çağlar tarafından bir hafta önce ortaya atılmıştı.