Türkiye, İsveç'in NATO süreciyle ilgili nasıl bir yol izleyecek?

Dün İsveç'te gerçekleşen skandal olayın ardından İsveç'in NATO süreciyle ilgili Türkiye'nin tutumu merak konusu oldu.

Haber Giriş Tarihi: 31.05.2023 11:28
Haber Güncellenme Tarihi: 31.05.2023 11:28
https://www.qha.com.tr/

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson dün İsveç'in Lulea kentinde ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile bir araya geldi. İsveç'in NATO'ya girmesi için ABD'nin destek verdiğini belirten Kristersson, "Bu bizim için çok şey ifade ediyor" dedi.

28 MAYIS'TA TÜRKİYE İLE İSVEÇ NATO SÜRECİNİ GÖRÜŞTÜ

Türkiye ile NATO sürecini konuştuklarını aktaran Başbakan "Geçen pazar günü yapılan ikinci tur seçimlerinden sonra da temasımız oldu" bilgisini verdi. 29 Haziran 2022'de Üçlü Muhtıra'yı hatırlatan ve 1 Haziran 2023 tarihinde terör örgütlerine yönelik yasa tasarısına değinen Kristersson, "Bunun son kısmı fiilen 1 Haziran'da yürürlüğe giriyor, yani yarından sonraki gün. Terörle mücadelede yeni yasa. Bu, önemli bir adım. Böylece Üçlü Muhtıra çerçevesinde Türk dostlarımıza ne dediysek onu yapmış olduk. Çok, çok önemli. Endişelenmek için haklı nedenleri olduğu gerçeğini kabul ettik" ifadelerini kullandı. 

İSVEÇ NATO'YA ÜYE OLABİLECEK Mİ?

Öte yandan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsveç'in NATO'ya üyelik sürecinin 11-12 Temmuz 2023'te yapılması planlanan Vilnius Zirvesi'nde tamamlanacağını bununla birlikte İsveç'in NATO üyesi olabileceğini söyledi. 

İSVEÇ'TE BİR SKANDAL DAHA!

Ancak NATO üyesi olmak için Türkiye'nin onayını almak zorunda olan İsveç dün yeni bir skandalla gündemi salladı. İsveç hükumet binasına bölücü terör örgütü PKK/YPG'nin paçavraları yansıtıldı. İsveç polisinin sessiz kaldığı olayda aynı zamanda Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın fotoğrafı yakıldı. Üstelik yeni yasayla 1 Haziran'da protesto yapılacağı yönünde sosyal medya hesaplarından bilgi verildi.

1 Haziran 2023 tarihinde İsveç hükumeti terör faaliyeti yürüten vatandaşlara yönelik yeni ceza yasasının yürürlüğe gireceğini duyurmuştu. 

İSVEÇ'İN NATO SÜRECİ

İsveç ve Finlandiya, NATO'ya üyelik sürecine Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı saldırıların ardından adım attı. Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 30 NATO üyesi ülkesinden onay alması gereken İsveç ve Finlandiya, 28 ülkenin onayını aldı. Bölücü terör örgütü PKK ve uzantılarına destek verdiği için Türkiye'nin onayına takılan iki ülke, 29 Haziran 2022'de Madrid Zirvesi'nde Üçlü Muhtıra imzaladı. Teröristlere destek vermeyeceklerine dair taahhütte bulunan Finlandiya, Türkiye ve Macaristan tarafından onay alarak NATO'ya girmeyi başardı.

Ancak Kasım 2022'de İsveç'te teröristlerin, Türk bayrağının üzerinde yürümesine, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın maketinin asılmasına ve son olarak Kur'an-ı Kerim'i yakmasına sessiz kalan İsveç hükumetine tepkiler çığ gibi büyüdü. Türkiye, İsveç'in NATO üyeliğine onay sürecini askıya aldı.