Türkiye-İsrail arasında ilişkilerin normalleşmesi için görüşmeler yapılıyor

İki ülke arasındaki ilişkilerde henüz kesin bir anlaşma sağlanmamış olsa da Türkiye ile İsrail arasındaki görüşmelerin olumlu geçtiği ifade ediliyor.

Haber Giriş Tarihi: 18.12.2015 10:25
Haber Güncellenme Tarihi: 18.12.2015 10:25
https://www.qha.com.tr/

Türkiye ile İsrail arasında bir süreden beridir ilişkilerin normalleştirilmesi yönünde görüşmelere yapıldığı hem Başbakanlık hem de diplomatik kaynaklarca doğrulanmakta. Başbakanlık kaynaklarına göre kesin bir anlaşmaya veya uzlaşmaya varıldığının söz konusu olmadığı ancak görüşmelerin olumlu yönde seyrettiği ifade edildi.

Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkiler, 31 Mayıs 2010'da uluslararası sularda Gazze'ye yardım götüren Mavi Marmara gemisinin İsrail askerlerinin saldırısına uğrayıp 10 kişinin hayatını kaybetmesi neticesinde bozulmuştu. Akabinde Türkiye, iki ülke arasındaki ilişkilerin bu olay öncesine dönebilmesi ve normalleşmesi için İsrail'in özür dilemesini, hayatını kaybedenler için tazminat ödemesini ve Gazze ablukasının kaldırılması şartlarını öne sürmüştü. İsrail ilk şartı gerçekleştirmiş ama diğerlerine yönelik bir adımda bulunmamıştı.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Cumhurbaşkanlığı Sözcülerinden İbrahim Kalın'ın, geçtiğimiz hafta Türkiye-İsrail ilişkilerinin normalleşme yolunda olduğunu ancak tazminat ve ambargonun kaldırılmasına yönelik adımların da atılması gerektiğini, bunlar olduğu zaman Türkiye'nin de gerekli adımları atacağını ifade etmişti. Bu hafta ise İsrail Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Dore Gold, İsrail'in Türkiye ile istikrarlı ilişkilere sahip olmayı istediğini ve bunu gerçekleştirecek hamleler için sürekli çabaladığını söylemişti.