Türkiye, Finlandiya, İsveç ve NATO heyetleri Ankara'da toplanacak

Türkiye, Finlandiya, İsveç ve NATO heyetleri, Üçlü Mutabakat uyarınca tesis edilen Daimi Ortak Mekanizma'nın dördüncü toplantısını 14 Haziran 2023'te Ankara'da yapacak.

Haber Giriş Tarihi: 13.06.2023 10:32
Haber Güncellenme Tarihi: 13.06.2023 10:32
https://www.qha.com.tr/

Türkiye, İsveç, Finlandiya ve NATO heyetlerinin Üçlü Mutabakat uyarınca tesis edilen Daimi Ortak Mekanizma'nın dördüncü toplantısı Ankara'da yapılacak. Toplantı, Türkiye Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç'ın ev sahipliğinde 14 Haziran 2023 saat 09.00'da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapılacak. 

Toplantıya, NATO heyeti başkanı olarak NATO Genel Sekreter Kabine Şefi Stian Jenssen, İsveç heyeti başkanı olarak İsveç Dışişleri Bakanlığı Devlet Sekreteri Büyükelçi Jan Knutsson ve Finlandiya heyeti başkanı olarak da Finlandiya Dışişleri Bakanlığı Daimi Devlet Sekreteri Jukka Salovaara katılacak. 

ÜÇLÜ MUTABAKAT NEDİR?

Rusya'nın 24 Şubat 2022'de Ukrayna'ya yönelik başlattığı işgal girişimi ve topyekun saldırıların ardından Finlandiya ve İsveç, NATO üyeliği için adım attı. 30 NATO üyesi ülkeden onay alması gereken Finlandiya ve İsveç, Türkiye'nin kırmızı ışığına takıldı. İki ülke bölücü terör örgütü PKK ve uzantılarına destek verdiği için Türkiye tarafından onay alamamıştı. İsveç ve Finlandiya, NATO çatısı altında Türkiye'nin onayını almak için 29 Haziran 2023'te Üçlü Mutabakat imzalayarak PKK faaliyetlerine destek vermeyeceklerine dair taahhütte bulunmuştu.

Sözünü tutuan Finlandiya, 2023'te resmi olarak NATO üyesi ülke oldu. Ancak İsveç'in PKK'ya verdiği destek nedeniyle Türkiye İsveç'in tutumunu gözlemlemeye devam ediyor.