Türkiye'den BMBG'nin KKTC'deki Pile-Yiğitler Yolu'na müdahalesine tepki

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Barış Gücü askerlerince, KKTC'deki Pile-Yiğitler yolunu engellemek amacıyla yapılan fiziki müdahalenin kabul edilmez olduğunu ve şiddetle kınandığını açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 19.08.2023 20:29
Haber Güncellenme Tarihi: 19.08.2023 20:29
https://www.qha.com.tr/

Birleşmiş Milletler Barış Gücü askerleri, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki (KKTC) Pile köyünde yaşayan Kıbrıs Türklerinin KKTC topraklarına ulaşımını sağlamak ve kolaylaştırmak amacıyla 17 Ağustos'ta yapımına başlanan Pile Yolu Projesi'ni engellemeye çalıştı. BM Barış Gücü askerleri ile KKTC güvenlik güçleri arasında 18 Ağustos 2023 tarihinde yaşanan gerginliğin yankıları ve olaya tepkiler sürüyor.

TÜRKİYE'DEN BM BARIŞ GÜCÜNÜN MÜDAHALESİNE KINAMA

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığından bugün konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, "BM Barış Gücü'nün KKTC topraklarında yaptığı fiziksel müdahale kabul edilemez, şiddetle kınıyoruz. KKTC makamlarının açıklamalarını ve haklı tepkisini tümüyle destekliyoruz" ifadelerine vurgu yapıldı. Bakanlığın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"Birleşmiş Milletler Barış Gücü (BMBG) askerlerince, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) egemenlik alanındaki topraklarda inşa edilen Pile-Yiğitler yolunu engellemek amacıyla dün (18 Ağustos) gerçekleştirilen fiziki müdahaleyi kabul edilmez buluyor ve şiddetle kınıyoruz. KKTC Dışişleri Bakanlığı’nın konu hakkındaki açıklamasını ve KKTC makamlarının haklı tepkisini tümüyle destekliyoruz.

Pile köyündeki KKTC vatandaşlarının kendi vatan topraklarına doğrudan ulaşımını kolaylaştırmayı amaçlayan insani bir proje olan Pile-Yiğitler yoluna ilişkin BM tarafından sergilenen tutum ve ardından BM tarafından yapılan açıklamalar Barış Gücü’nün Ada’da ortaya koymakla mükellef olduğu tarafsız tutumla bağdaşmamaktadır.

"BM BARIŞ GÜCÜ, KENDİNİ MAĞDUR GİBİ TAKDİM ETMİŞTİR"

BM Barış Gücü, bir yandan suhuletle başlayan yol yapım projesi bağlamında gerginliğin tırmanmasında büyük rol oynamış, diğer yandan sahada yaşanan hadiselerde kendini mağdur gibi takdim etmiştir. Esasen, BM Barış Gücü’nden beklenen, Ada’da yaşanan insani ihtiyaçların çözümüne katkı vermesidir. Buna rağmen BM’nin, yıllardır GKRY’nin Ara Bölge’deki oldu bittilerine göz yumarken, Kıbrıs Türklerinin haklı insani ihtiyaçlarının karşılanmasını engellemesi izah edilecek bir tutum değildir. Bu durum, BM’nin Ada’daki iki tarafa eşit yaklaşmak ve anlaşmazlıklara çözüm bulmak gibi temel görev ve işlevlerini yerine getirmediğini açıkça ortaya koymaktadır.

BM’nin ve BM Barış Gücü’nün, dün yaşanan olayların ardından, KKTC makamlarının ve halkının güvenini tamamıyla yitirmemek için önümüzdeki dönemde yoğun bir çaba sarfetmesi gerekmektedir. Garantör bir Devlet olarak, BM Barış Gücü’nü, Kıbrıs’ta yaklaşık 60 yıldır sürdürmekte olduğu göreve gölge düşürecek eylem ve söylemlerden kaçınmaya, Kıbrıs’taki iki tarafa eşit muamelede bulunmaya ve KKTC’nin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı göstermeye davet ediyoruz."

KKTC’DE BM ASKERLERİ İLE KIBRIS TÜRKLERİ KARŞI KARŞIYA GELDİ

Birleşmiş Milletler (BM) Barış Gücü askerleri ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) güvenlik güçleri arasında gerginlik yaşandı. BM Barış Gücü askerleri, Pile Yolu Projesi'ni engellemek amacıyla bugün sabah saatlerinden itibaren projenin başlanacağı alana beton bloklar yerleştirdi. BM Barış Gücü askerleri, araçlarını KKTC topraklarına park ederek Türk yetkilileri ve yol yapım araçlarını engellemek istedi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu aynı gün konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Pile Yolu Projesi'nin insancıl amaçlarla ve hiçbir art niyet olmadan hazırlandığını belirten Ertuğruloğlu, "Rum’un ve İngiliz üslerinin insafına terk edilen Kıbrıs Türk insanının hayatını kolaylaştırmak için böyle bir proje yapılmıştır" dedi.

Ertuğruloğlu, “Pile-Yiğitler Yolu Projesi'nden geri dönüş olmayacak. Komployla karşı karşıyayız. BM bizi engellemeye çalışmasın. Bu yolu biz yapacağız. Bitmiştir. Kararlılığımızdan geri adım atmayacağız" diyerek KKTC’nin kararlılığını vurguladı.

Pile-Yiğitler yolu yapımı sırasında BM Barış Gücü askerleri ile çıkan arbedede, 8 KKTC polis memuru yaralandı.