Türkiye, Avrupa'da Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Antlaşması’ndan çekildi

Türkiye Cumhuriyeti, 19 Kasım 1990’da NATO ile Sovyetler Birliği arasında imzalanan Avrupa Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Antlaşması’ndan çekildiğini açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 05.04.2024 12:27
Haber Güncellenme Tarihi: 05.04.2024 12:27
https://www.qha.com.tr/

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı tarafından 5 Nisan 2024 tarihinde yayımlanan Resmi Gazete kararınca Türkiye Cumhuriyeti devleti, 1990 yılında Paris’te imzalanan ve Soğuk Savaş döneminde Avrupa’daki silahlı güçlerin hareket ve malzemelerine kısıtlar öngören NATO ve Sovyetler Birliği’nin imza koyduğu Avrupa’da Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Antlaşması’ndan (AKKA) çekildi.

RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANAN KARAR

Resmi Gazete'de yayımlanan kararda, "19/11/1990 tarihinde Paris’te imzalanan ve 1/7/1992 tarihli ve 92/3250 sayılı Bakanlar Kurulu Karan ile onaylanan 'Avrupa’da Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Hakkında  Antlaşma'nın Türkiye Cumburiyeti ile Antlaşmanın tarafi diger devletler arasında 8/4/2024 tarihinden itibaren uygulanmasinin durdurulmasina, 9 sayılı Cumhurbaskanhgi Kararnamesinin 3 üncü maddesi gereğince karar verilmiştir" ifadelerine yer verildi.

DEVLET ARTIK SİLAHTAN NE KADAR ÜRETTİĞİNİ ARTIK KİMSEYLE PAYLAŞMAYACAK

Analizciler ise Türkiye Cumhuriyeti'nin AKKA'dan çekilmesiyle birlikte, devletin artık konvansiyonel silah kategorisindeki 5 konvansiyonel silahtan ne kadar ürettiğini artık kimseyle paylaşmayacağını, antlaşmanın üretim sınırı koyduğu silah sınırını ciddiye almayacağını ve istediği silahtan, istediği kadar üretecek ve sayısını kimseyle paylaşmayacağını bildiriyor.

ABD VE NATO YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ ASKIYA ALDIĞINI DUYURMUŞTU

Bu antlaşmanın uyarlanmış hali olan Avrupa’da Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Antlaşması’nı da 1999 yılında İstanbul’daki AGİT Zirvesinde başta Rusya olmak üzere bazı ülkeler imzalamıştı. Rusya Kasım 2023’te resmi olarak AKKA’dan çekildiğini açıklamıştı. Bunun üzerine ABD ve örgüt olarak NATO da yükümlülüklerini askıya aldığını duyurdu. Türkiye ise anlaşmadan çekilmeyi ve ABD’nin kararından üzüntü duyduğunu açıklayarak tarafları antlaşmaya dönmeye çağırmıştı. Türkiye de son dönemde artan gerginliğin ardından Antlaşmadan çekilmiş oldu. İlgili Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete'nin 5 Nisan sayısında, 8 Nisan gününden geçerli olmak üzere yayımlandı.