"Türkiye 3 milyondan fazla Suriyeli ve Iraklı'ya..."

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: "Suriye'nin vazgeçilmez bir unsuru olan Türkmen kardeşlerimizin ülkenin yönetiminde söz sahibi olmasıdır..."

Haber Giriş Tarihi: 26.05.2016 22:30
Haber Güncellenme Tarihi: 26.05.2016 22:30
https://www.qha.com.tr/

Suriye Türkmen Meclisi 3. Genel Kurulu Hoca Derviş Derviş'in okuduğu Kuran-ı Kerim Tilaveti'nin ardından şehitler için saygı duruşu, İstiklal Marşı ve Suriye Devrim Marşı'nın okunmasıyla bugün (26 Mayıs 2016) saat 10:00'da başladı. 

Genel Kurul Toplantısına Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye Türkmen Meclisi İstişare Kurulu Başkanı Mehmet Şandır, birçok STK başkanı, akademisyen, Suriye Türkmen Meclisi delegeleri ve çok sayıda misafir katıldı.

Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Abdurrahman Mustafa yaptığı açılış konuşması sonrasında Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet edildi. 

Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu konuşmasına Türkmenleri, "Sayın Divan, Suriye Turkmen Meclisinin çok değerli Başkanı ve yöneticileri çok değerli Türkmen kardeşlerim bu mutlu gününüzde 3. Kongrenizde sizlerle beraber olmaktan çok büyük bir onur duyuyorum ve üçüncü olağan kongrenizin hayırlara vesile olmasını diliyorum. Bu duygularla hepinizi Yüce Allah'ın selamıyla selamlıyorum, Selamün Aleyküm" diye başladı. 

"Hedefimiz, Suriye'nin vazgeçilmez bir unsuru olan Türkmen kardeşlerimizin ülkenin yönetiminde söz sahibi olmasıdır"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve yeni göreve başlayan Başbakan Binali Yıldırım selam ve sevgilerini Genel Kurul'a katılanlara ileten Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Dün bakanlar kurulu toplantımızı yaptık ve ben orada bir sunum yaptım. Tabi Suriye ve Irak'ı da değerlendirdik. Suriye ve Irak'ı değerlendirirken elbette Türkmen kardeşlerimizi de ihmal etmemiz mümkün değil. Kısaca Türkmen kardeşlerimize yaptıklarımızı hem Suriye'de hem Irak'ta hem de Türkiye'de ama bundan sonra da yapmak istediklerimizi bakanlar kurulumuzun ilk toplantısında değerlendirdik. O kararlılığı bugün siz de burada oraya koymuşsunuz. Sizler Halep'i, Bayırbucak'ı, Lazkiye'yi, Hama'yı, Humus'u, İdlip'ı Şam'ı, Rakka'yı temsilen bugün buradasınız. Hepiniz hoşgeldiniz şeref verdiniz" dedi.

"Türkmen, Arap, Kürt, Sünni, Hristiyan, Alevi, Dürzi, Süryani hangi köken ve mezhepten olursa olsun Suriye halkının demokratik, çoğulcu ve özgürlükçü bir devlet yapısına kavuşması arzusunu her platformda destekledik ve yanlarında olduk" diyen Çavuşoğlu şunları kaydetti: "Suriyeli Türkmenlerin iradesini sizler temsil ediyorsunuz. Demokratik, hukukun üstünlüğüne dayalı ve halkın kendi yöneticilerini özgür iradesiyle seçebildiği yeni bir Suriye için gerçek bir siyasi dönüşümün hayata geçirilmesi gerekiyor. Hedefimiz, Suriye'nin vazgeçilmez bir unsuru olan Türkmen kardeşlerimizin ülkenin yönetiminde söz sahibi olmasıdır."

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Türkmen, Arap, Kürt, Sünni, Hristiyan, Alevi, Dürzi, Süryani hangi köken ve mezhepten olursa olsun, Suriye halkının demokratik, çoğulcu ve özgürlükçü bir devlet yapısına kavuşması arzusunu her platformda destekledik ve yanlarında olduk" dedi. 

Zalim Esed rejimi, PYD ve DAEŞ gibi terör örgütlerinin saldırıları sonucu hayatlarını kaybeden şehitleri rahmetle andıklarını ifade eden Çavuşoğlu, onların asla unutulmayacağını kaydetti. 

"Türkiye 3 milyondan fazla Suriyeli ve Iraklı'ya ev sahipliği yapıyor "

Türkiye'nin 3 milyondan fazla Suriyeli ve Iraklı'ya ev sahipliği yaptığını vurgulayan Çavuşoğlu, Türkiye'nin savaştan, zulümden, zalim rejimden ve terör örgütünden kaçanlara hiç ayrım yapmaksızın kapılarını açtığını, bu 3 milyon Suriyeli ve Iraklı'nın arasında da yaklaşık 300 bin Türkmen'in bulunduğunu bildirdi.

Çavuşoğlu, bundan sonra da hem Türkmenlere hem de savaş ortamından kaçmak zorunda kalan Suriyeli ve Iraklılılara tüm imkanları seferber etmeye devam edeceklerini söyledi. 

"Dönüşümün Baasçı zihniyetle gerçekleşmesi mümkün değil" 

Türkmenleri bugüne kadar hiç yalnız bırakmadıklarını, bundan sonra da bırakmayacaklarını kaydeden Çavuşoğlu, Türkmenlerin, zor şartlar altında zalim rejimden kurtulmak ve Suriye'nin geleceğini inşa etmek için arazide kahramanca mücadele ettiğini ifade ederek arazideki çalışmayı meclis çatısı altında da devam ettirmekte fayda olduğunu dile getirdi. Çavuşoğlu, şöyle devam etti: 

"Özellikle Suriye'ye demokrasi gelmesi, Türkmenlerin haklarını alabilmesi için siz çaba sarfediyorsunuz. Allah'ın izniyle bunda da başarılı olacaksınız. Ancak bu çabalar tek başına yeterli değil. Özellikle siyasi düzeydeki etkinliğinizi de attırmanız gerekiyor. Suriyeli Türkmenlerin iradesini sizler temsil ediyorsunuz. Demokratik, hukukun üstünlüğüne dayalı ve halkın kendi yöneticilerini özgür iradesiyle seçebildiği yeni bir Suriye için gerçek bir siyasi dönüşümün hayata geçirilmesi gerekiyor. Hedefimiz, Suriye'nin vazgeçilmez bir unsuru olan Türkmen kardeşlerimizin ülkenin yönetiminde söz sahibi olmasıdır. Ülkenizi ve topraklarınızı yeniden imar etmenizi imkan sağlayacak koşulları oluşturabilmeniz çok önem arz ediyor. 

Bu dönüşümün Esad ve etrafındaki eli kana bulaşmış Baasçı zihniyetle gerçekleşmesi mümkün değildir. Bunu ilk günden beri söylüyoruz ve söylemeye de devam edeceğiz. Türkmen, Arap, Kürt, Sünni, Hristiyan, Alevi, Dürzi, Süryani hangi köken ve mezhepten olursa olsun Suriye halkının demokratik, çoğulcu ve özgürlükçü bir devlet yapısına kavuşması arzusunu her platformda destekledik ve yanlarında olduk. Elbette, Türkmen kardeşlerimizin gönlümüzdeki yeri başka. Bundan daha doğal bir şey de olamaz. Bunu tüm dünyada görüyor ve böyle kabul ediyor, böyle de olması gerekiyor." 

"Türkmenlik pusulanız, kardeşlik ise şiarınız olsun"

Suriye'nin farklı bölgelerinden gelen Türkmenler olarak birlik ve beraberliğin bu meclis vasıtasıyla somut ve anlamlı bir şekilde ortaya konulmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, "Gün hemşehricilik, bölgecilik günü değildir, gün birbirinize Türkmenoğlu Türkmen, dava arkadaşı ve kardeş olarak bakmak günüdür. Türkmenlik pusulanız, kardeşlik ise şiarınız olsun. Bu meclis, Türkmenlerin meclisidir. Bu yolda yürürken aklınızda hep Türkmen davası, yürekleriniz de hep Türkmen sevdası olsun. Aranızdaki farkılıklar eksiklik değil tam tersi zenginliktir. Meclisin ulaşamadığı bir tek Türkmen kardeşimiz kalmayıncaya kadar çalışmaktan geri durmayın. Tüm Türkmen kardeşlerimiz kendilerini bu meclise ait hissetsinler. Bu meclisin kendileri temsil ettiğini hissetsinler" diye kaydetti.

Asya Atila