Türk Akımı'nda Rusya’nın istediği olmaz

Haber Giriş Tarihi: 12.03.2015 08:29
Haber Güncellenme Tarihi: 12.03.2015 08:29
https://www.qha.com.tr/

Türkiye yetkilileri, Rusya’nın enerji devi Gazprom’un Avrupa’ya doğalgaz transiti için “Türk Akımı” boru hattı inşaatının Moskova’nın istediği hızla ilerleyemeyeceğini açıkladı.

Güney Akım'dan vazgeçen Gazprom, Ocak ayında, kapasitesi aynı olacak boru hattını Türkiye üzerinden inşa edeceğini bildirdi.

Türkiye hükümeti temsilcileri, proje için öngörülen takvimin gerçekçi olmadığını ifade etti.

Reuters'a konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 'Mesele sadece Türk Akımı değil. Bu, Türkiye'nin enerji ihtiyaçları için bütün bir pakettir. Biraz sabırlı olmamız gerekiyor' dedi.

Türkiye, 2014 yılında Rusya’dan 27,33 milyon metreküp gaz satın aldı. Böylece Türkiye’nin ithal ettiği gazın yarısından fazlası Rusya’dan satın alındı.

Bir sektör yetkilisi, Rusya ne kadar istekli olsa da Türk Akımı'nın büyük olasılıkla en erken 2017'ye kadar sarkacağını söyledi ve buna gerekçe olarak, zaman alan çevre etki değerlendirmelerini ve Haziran ayındaki genel seçimleri gösterdi.

Bir başka hükümet yetkilisi, Rus gazının fiyatına ilişkin müzakerelerin de bir faktör olduğunu söyledi. Türkiye Şubat ayında Rusya'dan yüzde 10.25'lik bir indirim almıştı, ancak daha da fazlasını istiyor.

2017 yılına kadar Türkiye’de gaz talebinin artması bekleniyor. Kuzey Irak’tan Türkiye’ye gaz sevkiyatının ancak 2018 yılında başlanacağından dolayı Türkiye’nin Rusya’dan başka alternatifi olmadığı ifade ediliyor.

Avrupa Komisyonu Enerji Birliği Başkan Yardımcısı Maros Sefcovic, Riga’da 6 Şubat tarihinde düzenlenen Avrupa Birliği Enerji Bakanları toplantısında, Gazprom’un Avrupa’ya doğalgaz transit etmek için “Türk Akımı” boru hattını inşa etme planlarını eleştirdi. Sefcovic, dpa haber ajansına yaptığı açıklamada, “Gazprom mevcut anlaşmalara saygı duymalı ve koordine edilen doğal gaz kaynaklarına yeterli hacimde doğalgaz sağlamalı” dedi.

Sefcovic, “Gazprom’un planlarına göre Türkiye’ye, Avrupa ülkelerine transit edilmek üzere 50 milyar metreküp doğalgaz sevkedilecek, ancak Avrupa söz konusu hacimde doğalgaz alınması için gerekli altyapıya ve talebe sahip değil” diye devam etti.

Rus doğalgazının Ukrayna üzerinden transitin devam etmesi gerektiğini savunan Maros Sefcovic, bunun ekonomik açıdan en uygun seçenek olduğunu kaydetti.