Trump ile Harris münazarasında Ukrayna polemiği

ABD'de kasım ayı yapılacak başkanlık seçimlerinde Kamala Harris ve Donald Trump arasındaki ticaret politikaları ve Ukrayna-Rusya savaşı konuları öne çıktı.

Haber Giriş Tarihi: 11.09.2024 13:37
Haber Güncellenme Tarihi: 11.09.2024 13:37
https://www.qha.com.tr/

ABD'de kasım ayı yapılacak başkanlık seçimleri uluslararası toplum tarafından dikkatle takip ediliyor. Mevcut Başkan Jeo Biden'in seçimlerden çekilmesi ile başkanlık yarışını devralan Kamala Harris, Cumhuriyetçi aday Donald Trump ile yarışmaya devam ediyor.

TRUMP'TAN ÇİN'E YÜKSEK GÜMRÜK VERGİSİ VAADİ

Donald Trump 10 Eylül 2024 tarihinde ABC News kanalının düzenlediği başkanlık münazarasında Çin'e karşı sert bir ticaret politikası savundu. Eski başkan, Çin'den "milyarlarca dolar" aldıklarını iddia ederken, bu ülkeden yüksek gümrük vergileri talep etti. Trump, gümrük vergilerinin fiyat artışlarına neden olmayacağını öne sürdü, "Ne olacak ve kim daha yüksek fiyatlara sahip olacak, Çin ve yıllardır bizi soyan diğer ülkeler." dedi.

Kamala Harris, Trump yönetiminin Çin'e teknoloji ihracatı konusunda zayıf kaldığını savundu. Harris, Trump'ın döneminde Amerikan çiplerinin Çin'e satıldığını ve bu durumun Çin'in askeri kapasitesini artırmasına yardımcı olduğunu belirtti. Harris, ABD'nin 21. yüzyıldaki rekabet için müttefiklerle güçlü ilişkiler kurması ve yerli teknolojiye yatırım yapması gerektiğini vurguladı.

TRUMP'TAN SERT ELEŞTİRİLER, HARRİS'TEN SAVUNMA

Trump, ABD ekonomisinin "berbat" durumda olduğunu savunurken, Harris ekonominin dört yıl öncesine göre daha iyi olduğunu iddia etti. Trump, düzensiz göçmenlerin ekonomiyi olumsuz etkilediğini öne sürdü. Harris ise Trump'ın Amerika’yı büyük bir ekonomik krize sürüklediğini ve demokrasiyi zayıflattığını ifade etti.

UKRAYNA SAVAŞI: TRUMP’TAN SAVAŞIN SONA ERMESİ ÇAĞRISI, HARRİS’TEN YALAN YANITI

Trump, düzensiz göçmenlerin Amerikan vatandaşlarının evcil hayvanlarını yediğini iddia ederek, göçmenlere yönelik sert eleştirilerde bulundu. Bu açıklamalar büyük tepkilere yol açtı. Trump, Ukrayna-Rusya Savaşı'nın durdurulmasını ve barışın sağlanmasını istedi. Harris ise Trump’ın Ukrayna ve Rusya arasındaki barış müzakerelerinde başarısız olduğunu belirterek, Trump’ın açıklamalarının yalan olduğunu ifade etti. Harris, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy (Volodimir Zelenski) ile görüştüğünü ve Amerika'nın uluslararası normları koruması gerektiğini söyledi.

MÜNAZARANIN ARDINDAN İLK TEPKİLER

Münazaranın ardından Trump’ın seçim kampanya ekibi, Trump’ın bu geceki münazarayı kazandığını öne sürdü. Harris’in kampanya ekibi ise bir ikinci canlı yayın düellosu çağrısı yaptı. Açıklamada, "Kamala Harris ile ileriye gitmek mi, Trump ile geriye gitmek mi? Ekim ayında yapılacak ikinci düelloda bunu tekrar göreceğiz." denildi.