Tımçuk: Almanya Siemens olayı nedeniyle Kırım’dan “vazgeçiyor”

Ukrayna milletvekili Dmitriy Tumçuk, Almanyalı meslektaşlarına kendi hatalarını tekrarlamaması ve Kremlin’e göre hareket etmeme dileğinde bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 07.08.2017 13:50
Haber Güncellenme Tarihi: 07.08.2017 13:50
https://www.qha.com.tr/

Enformasyon Direniş grubu yöneticisi, Ukrayna milletvekili Dmitriy Tumçuk, Almanya yönetim temsilcilerinin Kırım ile ilgili son açıklamalarının Siemens türbinlerinin Rusya tarafından işgal edilen Kırım’a getirilmesi olayla ilişkili olduğunu ifade etti.   Önce Alman Hür Demokrat Parti (FDP) Genel Başkanı Christian Lindner’in, ardından da Almanya hükümetinin Rusya ile işbirliğinden sorumlu Yetkilisi Gernot Erler’in Kırım’ın statüsü ile ilgili meselelerin çözümünün bir süre için “dondurulması ve başka meselelerle ilgilenilmesi gerektiğine dair açıklamalarda bulunduğunu hatırlatan Dmitriy Tımçuk, Facebook sayfasında yaptığı açıklamada bunun “uyarılara rağmen elektrik santral için Kırım’a türbin satan Siemens şirketinin cimriliğinin” sonucu olduğunu belirtti.

158105

Tımçuk, “Şimdi Almanya’nın sanayi devi temsilcileri ve onların Rus ortakları, türbin olayının statüsünü olabildiği kadar düşürmeye çalışıyor. Rusyalılar “sorumlu olacak kişileri” belirlediler. Bununla birlikte Rusya, Avrupalı “ortakların” tek başına eziyet çekmeyeceğini ve Siemens’in tedbir almaması halinde şirketin Rusya’daki tüm iş adamlarının zarara uğrayacağının bilincine varmasını sağladı” diye kaydetti.   Bundan dolayı Alman politikacıların Kırım’ın gündemden atmaya yönelik çabalarda bulunmaya başladığını ifade eden Tımçuk, Alman meslektaşlarına kendi hatalarını tekrarlamaması ve Kremlin’e göre hareket etmeme dileğinde bulundu.   Dmitriy Tumçuk, “Rusya ile ilişkileri yeniden kurmanın tek seçeneği, Putin’in yamyamca rejimini ortadan kaldırmak ve suçluları yargılamak, Ukrayna’ya ait Donbas ve Kırım’ı işgalcilerden ve yardakçılarından kurtarmak, Ukrayna’ya getirilecek zararı tazmin etmek ve bundan sonra rahatça ticari ve diğer projeleri geliştirmek. Bu tek seçenek” dedi.   Daha önce Alman Hür Demokrat Parti (FDP) Genel Başkanı Christian Lindner, Rusya ile diğer konularda ilerleme kaydetmek için Kırım’ın Rusya tarafından işgali konusunun bir süreliğine “dondurulması” gerektiğini savunmuştu. Christian Lindner, “Tabudan söz ederken, korkarım öncelikle Kırım’ı uzun vadeli geçici durum olarak değerlendirmek lazım. Rusya tarafından ilhak edilen Ukrayna’nın yarımadası etrafındaki meseleyi diğer alanlarda ilerleme kaydetmek için “dondurmak” lazım” diye konuştu.