TBMM Başkanı Kurtulmuş, Kırım Platformu Parlamenter Zirvesi kapsamında Çek mevkidaşı Adamova ile görüştü

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, bugün açılışı yapılan Kırım Platformu Parlamenter Zirvesi öncesinde, Çekya Temsilciler Başkanı Marketa Pekarova Adamova ile bir araya geldi.

Haber Giriş Tarihi: 25.10.2023 01:47
Haber Güncellenme Tarihi: 25.10.2023 01:47
https://www.qha.com.tr/

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, bugün Çekya'nın başkenti Prag şehrinde başlayan Kırım Platformu 2. Parlamenter Zirvesi öncesinde ikili görüşmeler yapıyor. Kurtulmuş, bu kapsamda Çekya Temsilciler Meclisi Başkanı Marketa Pekarova Adamova ile bir araya geldi. Görüşmede, parlamentolar arası ilişkiler, diplomatik temaslar, bölgesel ve küresel konular görüşüldü.

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Ukrayna Parlamentosu Başkanı Ruslan Stefançuk ile görüşmesinde, Türkiye Cumhuriyeti olarak Kırım Platformu Parlamenter Zirvesi'ne büyük önem verdiklerini vurgulamıştı. 

KIRIM PLATFORMU İKİNCİ PARLAMENTER ZİRVESİ

İlk olarak Hırvatistan’ın başkenti Zagreb’de yapılan zirve, bu yıl Çekya’nın başkenti Prag şehrinde yapılıyor. Dünyanın birçok yerinden gelecek parlamento temsilcilerinin katılımıyla  gerçekleşecek zirvenin ana gündemi Kırım’ın Rus işgali oldu.

KIRIM PLATFORMU NEDİR?

Kırım Platformu; Ukrayna’nın, Kırım’daki Rus işgaline yönelik uluslararası tepkileri artırmak, artan güvenlik tehditlerine karşı koymak, Rusya’ya uygulanan uluslararası baskıyı genişletmek, işgal rejiminin mağdurlarını korumak ve insan haklarının daha fazla ihlal edilmesini önlemek ve Kırım’ın işgalden kurtarılmasını sağlamak amacıyla başlatıldı.

Platformun birkaç seviyede faaliyet göstermesi öngörülüyor: devlet ve hükumet liderleri, dışişleri bakanları, parlamentolar arası işbirliği ve uzmanların işbirliği seviyelerinde. Kırım Platformu, Kıyiv’de 23 Ağustos 2021 tarihinde düzenlenen açılış zirvesi ile resmi olarak faaliyete başladı. Zirveye katılan 46 ülke ortak Kırım Platformu Deklarasyonu imzaladı.