Tayvan'dan Çin'e rest: Çin, Tayvan'ın anavatanı değil!

Tayvan lideri Lai Ching-te, 10 Ekim'deki Tayvan Ulusal Günü öncesi yaptığı açıklamada, Çin Halk Cumhuriyeti'nin anavatanı olamayacağını savunarak, "Çin Cumhuriyeti, onların anavatanıdır." dedi.

Haber Giriş Tarihi: 07.10.2024 12:11
Haber Güncellenme Tarihi: 07.10.2024 12:11
https://www.qha.com.tr/

Geçen Mayıs ayında göreve gelen Tayvan Cumhurbaşkanı Lai Ching-te, 10 Ekim'de kutlanacak olan Tayvan Ulusal Günü’ne günler kala düzenlenen bir konserin öncesinde yaptığı konuşmada, ülkelerinin 113. yıl dönümünü kutladığını vurguladı. Çin Halk Cumhuriyeti'nin 1 Ekim'de 75. kuruluş yıldönümünü kutladığını hatırlatan Lai, “Çin Halk Cumhuriyeti’nin, Çin Cumhuriyeti’ndeki halkın anavatanı olduğunu söylemek tamamen imkansız. Tam aksine, Çin Cumhuriyeti, Çin Halk Cumhuriyeti’nde yaşayanların anavatanıdır” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Lai Ching-te'nin açıklaması seyircilerden büyük alkış aldı. Konuya ilişikin henüz Pekin'den bir yanıt gelmedi.

GERİLİMLİ İLİŞKİLER VE ASKERİ TATBİKATLAR

Son yıllarda ABD ile Çin arasında ticaret, ekonomik güvenlik, teknoloji rekabeti ve Tayvan sorunu gibi pek çok konuda gerilim yaşanıyor. ABD ve müttefikleri Filipinler, Japonya, Avustralya ve Yeni Zelanda’nın Güney Çin Denizi’nde düzenlediği askeri tatbikata karşılık olarak, Çin de 1 Ekim'i takip eden haftalarda aynı bölgede askeri tatbikatlar gerçekleştirmişti.

TARİHSEL ARKA PLAN: MİLLİYETÇİ PARTİ VE KOMÜNİST PARTİ

II. Dünya Savaşı sonrası Çin'de Milliyetçi Parti ile Komünist Parti arasında yaşanan iç savaş, Komünist Parti’nin zaferiyle sonuçlanmış ve mağlup olan Milliyetçi Parti liderleri Tayvan'a sığınmıştı. 1971'de Birleşmiş Milletler tarafından Çin Halk Cumhuriyeti’nin tanınması, Tayvan’ın uluslararası alandaki temsilini zorlaştırmıştı. Pekin, "tek Çin" ilkesini benimseyerek Tayvan'ın kendi topraklarının bir parçası olduğunu savunuyor ve bu nedenle Tayvan'ın diğer ülkelerle diplomatik ilişkiler kurmasını engellemeye çalışıyor.