Tarihçi Sergey Gromenko Kırım Tatarlarının Kırım'dan neden sürüldüğünü anlattı

Sergey Gromenko’nun söylediğine göre Moskova 1940'larda Türkiye'ye karşı savaşa hazırlanıyordu.

Haber Giriş Tarihi: 15.12.2015 09:12
Haber Güncellenme Tarihi: 15.12.2015 09:12
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna Milli Bellek Enstitüsü tarihçisi Sergey Gromenko, Kiev Milli Tarih Müzesinde verdiği konferansta, ‘Kırım Ruslarının’ mitlerini çürüten, yeni fikirler ortaya attı.

Sergey Gromenko: “Stalin, Türkiye ile savaşa girmeye hazırlanıyordu (Boğazlar ve Kars-Ardahan üzerindeki talepleri), bu nedenle de Kırım Tatarlarını Kırım’dan sürgün etti. Aynı nedenle Kafkasya’dan Türk ve diğer Müslüman milletleri de sürgün edildi. Kırım ve Kafkasya savaşın iki ana sahnesi olacaktı. 1944’te savaş neredeyse başlamıştı ama ertelendi. Daha sonra 1940'ların sonunda bu fikir tekrar gündeme geldiğinde, Türkiye artık NATO üyesiydi (1952) ve Amerikan gemileri kıyılarını koruyordu. Böylece Türkiye ile savaş başlamamıştı, ancak Rusya'nın "arka bahçe" olarak gördüğü yerler temizlenmişti.” diye fikrini dile getirdi.

Ayrıca tarihçi 1783 (Kırım Hanlığı'nın işgal ve ilhakı) ile 2014 yılları arasında Kırım’da yaşayan halkların etnik analizini yaptı.

Tarihçi, “Kırım’da Rusların sayısı Kırım Tatar sayısını sadece 1917'den sonra geçti. Yarımadanın tarihi boyunca Moskova bu toprakları sadece 171 sene kontrol etti.” dedi.