İşgalci Rusya'nın 24 Şubat'ta başlayan saldırılarının ardından Rus ablukası altında kalan Ukrayna tahılları için Türkiye'nin arabuluculuk rolü üstlenmesiyle 22 Temmuz 2022'de Birleşmiş Milletler (BM) çatısı altında imzalanan Tahıl Koridoru Anlaşması yeniden gündeme geldi. Ukrayna Altyapı Bakanlığı geçen hafta Rusya'nın Tahıl Koridoru Anlaşmasını durdurma kararına tepki göstermişti.
TAHIL KORİDORU ANLAŞMASI TÜRKİYE'DE GÖRÜŞÜLDÜ
Rusya'nın kararının ardından Karadeniz üzerinden gemilerin emniyetli geçişi için denetimi sağlayan Türkiye, 10 Mayıs 2023 tarihinde Ukrayna, Rusya savunma bakan yardımcıları ile BM heyeti İstanbul'da yeniden bir araya geldi. Tahıl Koridoru Anlaşmasını masaya yatıran Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar konuya ilişkin açıklama yaptı.
UKRAYNA LİMANLARINDAKİ 6 TÜRK GEMİSİNİN ÜLKEYE GÜVENLİ DÖNÜŞÜ SAĞLANACAK
Akar, Tahıl Koridoru Anlaşması sayesinde 30 milyon tondan fazla Ukrayna hububatının ilgili ülkelere Türkiye üzerinden ihraç edildiğini duyurdu. Toplantının olumlu geliştiğini aktaran Bakan Akar, "Tahıl Anlaşması’nın süresinin uzatılması konusunda mutabakata doğru gidiliyor. Ukrayna limanlarındaki 6 ticari gemimizin güvenli bir şekilde ülkemize dönmesi konusunda çerçeve bir mutabakat sağlandı" ifadesini kullandı. Akar çalışmaların sürdüğünü belirtti.
MİLLÎ SAVUNMA BAKANI HULUSİ AKAR: “Tahıl Anlaşması’nın süresinin uzatılması konusunda mutabakata doğru gidiliyor. Ukrayna limanlarındaki 6 ticari gemimizin güvenli bir şekilde ülkemize dönmesi konusunda çerçeve bir mutabakat sağlandı.” dedi.https://t.co/C1HS8ydoDw… pic.twitter.com/4yFtUUF3s1
— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) May 12, 2023TAHIL KORİDORU ANLAŞMASI 2 AY DAHA UZATILABİLİR
Öte yandan Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise dün yaptığı açıklamada, Tahıl Koridoru Anlaşması'nın 2 ay daha uzatılabileceğini aktarmıştı.