Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Rusya'nın Soçi kentine Tahıl Koridoru Anlaşması'nı görüşmek üzere gittiği bir günlük çalışma ziyaretinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi. Görüşmenin ana gündemi ise Tahıl Koridoru Anlaşması oldu. Ukrayna ile Rusya arasında arabuluculuk rolü üstlenen Türkiye diplomatik ilişkilerini yoğun bir şekilde sürdürüyor.
ERDOĞAN, ZELENKSKIY İLE GÖRÜŞECEK
Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmıtro Kuleba konuyla ilgili açıklama yaptı. Bakan Kuleba, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Soçi ziyaretinden sonra Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy ile görüşeceğini duyurdu. Kuleba açıklamasında, "Zelenskıy ve Erdoğan, Soçi'deki görüşmenin ardından temasta bulunacak. Erdoğan'ın Putin'le görüşmesi sonucunda Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Cumhurbaşkanı ZelenskIy arasında temas olacağına inanıyorum" dedi.
Ayrıca Bakan Kuleba, Ukrayna ile Türkiye liderlerinin arasındaki ilişkiden güven duyduğunu vurguladı.
RUSYA'NIN YENİ OYUNU: 1 MİLYON TON TAHIL AFRİKA'YA İHRAÇ EDİLECEK
Boçarov Ruçey Sarayı'nda dün bir saat süren görüşmenin ardından Putin ve Erdoğan ortak basın toplantısı yaptı. Putin, Tahıl Koridoru Anlaşması'na değindiği toplantıda ihtiyaç sahibi Afrika ülkelerine Rus tahılı gönderilmesi için Katar'ın işbirliği içinde olduğu yeni bir anlaşmaya işaret etti.
TAHIL KORİDORU ANLAŞMASI NE OLACAK?
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Soçi'de Tahıl Koridoru Anlaşması'na ilişkin şunları söyledi:
"Anlaşma, Afrika gibi tahıla en çok ihtiyaç duyanlar için bir nefes borusu oldu. Gündeme getirilen alternatif öneriler kalıcı bir model sunamamıştır. Rusya'nın girişimin yeniden başlaması konusunda beklentileri malumdur. Eksiklerin giderilerek girişimin devam etmesi gerektiğine inanıyoruz. Bunu Sayın Putin'le de paylaştım. Birleşmiş Milletler (BM) ile istişareyle yeni bir öneri paketi hazırladık. Türkiye olarak beklentilerin karşılayacak çözüme inşallah kısa sürede ualşacağımıza inanıyoruz. Kalıcı barış, refah ve istikrarın sürdürlmesinde kararlıyız. Bölgede devam eden çalışmaların kalıcı ve adil bir barışla sona erdirilmesini umuyoruz. Her zaman söylediğim gibi: Savaşın kazananı, barışın kaybedeni olmaz"
TAHIL KORİDORU ANLAŞMASI
Rusya’nın Ukrayna topraklarının tamamına yönelik başlattığı savaş ve işgal girişimi nedeniyle, dünya pazarına açılamayan Ukrayna tahıllarının ihracatı yapılamamış ve ihracatı yapılamayan hububat dolayısıyla dünya, gıda krizinin eşiğine gelmişti. Rusya’nın sebep olduğu küresel gıda krizini önlemek için Türkiye kolları sıvadı. Savaşın başından bu yana arabuluculuk rolü üstlenen Türkiye, Birleşmiş Milletler çatısı altında İstanbul’da iki kez Ukrayna ve Rusya askeri heyetlerini ağırladı.
22 Temmuz 2022’de Karadeniz üzerinden tahıl koridoru oluşturulması için, “Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi” imzalandı. İmzalanan anlaşmanın ardından tahıl taşıyacak gemilerin hazırlık çalışmaları ise tamamlandı. Tahıl yüklü gemiler Odesa, Çornomorsk, Yujnıy limanlarından yola çıkarak İstanbul’daki Müşterek Koordinasyon Merkezi’nde bekletiliyordu. Denetimlerin ve güvenliğin sağlanmasında rol oynayan Türkiye, tahılların dünya pazarına açılmasını sağlıyordu. 17 Temmuz 2023 itibarıyla Rusya, bu anlaşmayı durdurduğunu açıkladı.