Suudi Arabistan Çin'in imdadına yetişti: 50 milyar dolar

Suudi Arabistan yönetimi, ekonomik olarak sıkışan Çin'in imdadına yetişti. Suudi Arabistan'ın Kamu Yatırım Fonu (PIF) Çin'in en büyük 6 finans kurumu ile milyar dolarlık anlaşma imzaladı.

Haber Giriş Tarihi: 05.08.2024 17:50
Haber Güncellenme Tarihi: 05.08.2024 17:50
https://www.qha.com.tr/

Suudi Arabistan yönetimi, ekonomik olarak sıkışan, emlak sektöründeki çöküş nedeniyle hala toparlanamayan Çin'in imdadına yetişti. Suudi Arabistan’ın Kamu Yatırım Fonu (PIF) ile Çin’in en büyük finans kurumları arasında yapılan 50 milyar dolarlık yatırım anlaşması imzaladı.

ARAPLAR, ÇİN'İN EN BÜYÜK BANKALARINA PARA DAĞITTI

Anlaşma 2023 yılında Çin'e doğrudan yatırım yapan yabancı sermaye akışının 1,5 katı büyüklüğünde bir tutarı kapsıyor. Suudi Arabistan tarafından yapılan açıklamaya göre anlaşma, Çin Ziraat Bankası (ABC), Çin Merkez Bankası (BOC), Çin İnşaat Bankası (CCB), Çin İhracat ve Kredi Sigorta Kurumu (SINOSURE), Çin İhracat-İthalat Bankası (CEXIM) ve Çin Sanayi ve Ticaret Bankası (ICBC) ile yapıldı.

YATIRIMLARIN HANGİ ALANLARDA KULLANILACAĞI NET DEĞİL

Anlaşmalarda detaylara yer verilmedi, ancak ortaklıkların iki ülke arasında hem borç hem de öz sermaye yoluyla karşılıklı sermaye akışlarını teşvik etmeyi hedeflediği belirtildi. Bu anlaşmalar, PIF’in "küresel ölçekte kurumsal ortaklıklar geliştirme" stratejisinin bir parçası olarak görülüyor. Yatırımların hangi alanlarda kullanılacağı ise henüz netlik kazanmış değil.