Suriye, Tartus Limanı üzerindeki kontrolü Ruslardan geri alıyor!

Suriye'nin yeni yönetimi, Rusya ile 2019 yılında imzalanan 49 yıllık anlaşmadan çekildi. Tartus Gümrük İdaresi Müdürü, verdiği bir röportajda konu hakkında açıklama yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 22.01.2025 14:42
Haber Güncellenme Tarihi: 22.01.2025 14:42
https://www.qha.com.tr/

Suriye'de 8 Aralık 2024 günü, Rusya, İran ve bölücü terör örgütü destekli savaş suçlusu Beşşar Esed rejimi tarihe karıştı. Ülkede kesintisiz olarak 53 yıldır iktidarda olan Beşşar Esed ve babası Hafız Esed ile 61 yıldır ülkeyi yöneten Baas Partisi, pek çok katliam ve zulme imza atmıştı.

Esed'in devrilmesinin ardından rejimin destekçisi Rusya, Suriye’deki üslerini boşaltmaya başladı. Bu üslerden birisi de Tartus'taki üs oldu. Rus gemilerinin Tartus limanlarına girmesi izin verilmezken, konuyla ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Suriye'deki yeni hükûmetin, Rusya ile Tartus Limanı'nın yönetimi hakkında yapılan anlaşmayı iptal ettiği haberi gündem oldu.

49 YILLIK ANLAŞMA İPTAL EDİLDİ

Tartus Gümrük İdaresi Müdürü Riad Cudi, Al-Watan gazetesine verdiği bir röportajda; yeni Suriye yönetiminin Rusya ve Suriye arasında imzalanan 49 yıllık anlaşmadan çekildiğini aktardı. Cudi, verdiği demeçte, "Rusya ile imzalanan Tartus Limanı yatırım anlaşması iptal edildi. Limanın faaliyetlerinden elde edilen tüm gelirler Suriye devletinin çıkarları için kullanılacak. Liman çalışanları ekipmanların onarımına geri dönecekler" ifadelerini kullandı. 

Bahsi geçen anlaşma, 2019 yılında iki ülke arasında imzalanmış ve Stroytransgaz isimli Rus şirket, Suriye'nin ikinci en büyük limanının yönetimini devralmıştı. Rusya tarafı limanın modernizasyonu için 500 milyon dolardan fazla yatırım yapmayı planlıyordu.

SURİYE; RUSYA, İRAN VE İSRAİL MALLARINA YASAK GETİRDİ!

Suriye Maliye Bakanlığının 17 Ocak 2025 tarihli kararnamesine göre; bu devletlerden kara, deniz ve hava ulaşımıyla getirilen ürünler ülkeye giremeyecek. Öte yandan; Suriye'nin yeni yönetimi, birkaç gün önce İsrail ve İran vatandaşlarının ülkeye girişine yasak getirmişti.

Esed rejimi döneminde üslerini Suriye'de bulunduran Rusya, devrik diktatör Esed'in sığınmasına müsaade etmişti. 2022 yılında Ukrayna'ya karşı geniş çaplı işgal girişimi başlatan Rusya, Esed'in ülkeden kaçmasıyla üslerini ilgili bölgelerden çekmeye başlamıştı.

Öte yandan Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Sıbiha'nın, Suriye ziyareti sonrasında iki ülke arasındaki ticari ilişkiler masaya yatırılmıştı. Ayrıca yeni Suriye hükûmetine yapılan ilk resmî temas Ukrayna tarafından gerçekleştirilmişti.