Sudan'da ateşkes 72 saat daha uzatıldı

Suudi Arabistan ve Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) çağrıları sonucu Sudan Ordusu ve HDK, ateşkesi 72 saat daha uzatma kararı aldığını duyurdu.

Haber Giriş Tarihi: 28.04.2023 12:51
Haber Güncellenme Tarihi: 28.04.2023 12:51
https://www.qha.com.tr/

Sudan’da ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında 15 Nisan’dan bu yana devam eden çatışmalarda Sudan Ordusu, 25 Nisan'da alınan ve 27 Nisan gece sona erecek olan üç günlük ateşkes kararının 30 Nisan sabaha kadar uzatma kararı aldığını bildirdi.

ABD VE SUUDİ ARABİSTAN'IN ÇAĞRILARI SONUÇ VERDİ

Sudan Ordusundan dün konuyla ilgili yapılan açıklamada, "Silahlı Kuvvetler Komutanlığı, Suudi Arabistan ve ABD taraflarının, yabancıların tahliyesi için uygun koşulların oluşturulması ve Sudanlıların insani yardımlara ulaşmasının kolaylaştırılması için ateşkesi 72 saat daha uzatma kararı aldı" ifadeleri yer aldı.

HDK'den yapılan açıklamada ise "HDK Komutanlığı, kardeş ve dost ülkelerin vatandaşları için güvenli insani koridorlar açmak ve tahliyeleri kolaylaştırmak amacıyla insani ateşkesi sürdürme çabaları için teşekkür ve takdirlerini sunar." ifadeleri kullanıldı.

ABD ATEŞKESİN UZATILMASINDAN MEMNUN

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Sudan Silahlı Kuvvetleri ve Hızlı Destek Güçlerinin Sudan'daki ateşkesi 72 saat daha uzattığını duyurmasını memnuniyetle karşılıyoruz" ifadelerini kullanarak her iki tarafa ateşkes kararının bütün koşullarına uyulması gerektiğini hatırlattı.

"ATEŞKES İHLAL EDİLİRSE KARŞILIK VERECEĞİZ"

Sudan ordusu, ayrıca yeni alınan bu ateşkes kararına ilişkin "Silahlı kuvvetler, çatıştığı HDK isyancılarının, geçen haftadaki ateşkeslerde olduğu gibi güçlerimize ait askeri kurum ve yerleri bombalaması, hayati tesisleri sabote etmesi, can ve vatandaşların mülklerini tehdit etmesi halinde karşılık verilecek. Bu kez ateşkesin bütün koşullarının yerine getirilmesini umuyoruz" diyerek HDK'yi bir kez daha uyardı.

SUDAN'DA ORDU İLE HDK ARASINDA ÇATIŞMA

Sudan'ın başkenti Hartum'da ve çeşitli şehirlerde, 15 Nisan sabahı Sudan ordusu ile paramiliter HDK arasında silahlı çatışmalar başlamıştı. Ordu ile HDK arasında "HDK'nin tamamen orduya katılmasını" öngören askeri güvenlik reformu konusunda son birkaç aydır yaşanan anlaşmazlık, sıcak çatışmaya dönüşmüştü.

Sudan Dışişleri Bakanlığı, Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan'ın, orduyla çatışan HDK'nin feshedilmesi ve devlete karşı isyancı güç ilan edilmesi kararı aldığını ve bu esasa göre davranılacağını bildirmişti. 

Sudan Sağlık Bakanlığının aktardığı bilgiye göre ordu ile HDK arasında 15 Nisan'da başlayan çatışmalarda düne kadar ülke genelinde 512 kişinin öldü, 4 bin 193 kişi yaralandı.

TÜRKİYE SUDAN'DAKİ VATANDAŞLARI İÇİN ÇABALIYOR

Türkiye'nin Hartum Büyükelçiliğinden yapılan duyuruda, "Değerli vatandaşlarımız, Port Sudan’da bulunup da ülkemize dönmeyi arzu eden vatandaşlarımızın gemiyle Suudi Arabistan’a, ardından da uçakla ülkemize tahliye edilmesi için gerekli planlamalara başlanmıştır. Ülkemize dönmek isteyen vatandaşlarımızın yarın (27 Nisan Perşembe) sabah en geç 7.00’de Al Salam Otel’de (Rotana) hazır bulunmaları önemle duyurulur. Wad Madani’de bulunup ülkemize dönmek isteyen vatandaşlarımızın, bugün (26 Nisan Çarşamba) en geç akşam 18.00’e kadar Nil Caddesi’ndeki Turkish Restaurant (Türk Restoranı) önünde hazır bulunmaları önemle duyurulur" ifadelerine yer verildi.