Stoltenberg: Ukrayna, NATO'ya hiç olmadığı kadar yakın

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy ile Vilnius Zirvesi kapsamında düzenlediği ortak basın toplantısında Ukrayna'nın NATO'ya hiç olmadığı kadar yakın olduğunu vurguladı.

Haber Giriş Tarihi: 12.07.2023 17:31
Haber Güncellenme Tarihi: 12.07.2023 17:31
https://www.qha.com.tr/

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy ile Vilnius Zirvesi kapsamında düzenlediği ortak basın toplantısında konuştu. Stoltenberg, NATO'nun Rus saldırıları altındaki Ukrayna için milyarlarca dolar destek sağladığını ve bunun devam edeceğini vurgulayarak, "NATO, ihtiyaç olduğu sürece yanınızda olacaktır" dedi.

"UKRAYNA, NATO'YA HİÇ OLMADIĞI KADAR YAKIN" 

Vilnius Zirvesi'nde Ukrayna için yeni bir askeri destek paketi üzerinde uzlaşıldığını ve NATO standartlarına uygun teçhizat sağlanacağını aktaran Stoltenberg, NATO-Ukrayna Konseyinin kurulduğunu ve ortakların karar alabileceğini belirtti. Ayrıca Ukrayna'nın NATO üyeliği için mesaj veren Stoltenberg, "Ukrayna'nın ittifaka üye olacağının" teyit edildiğini hatırlattı ve Ukrayna'nın NATO'ya "hiç olmadığı kadar yakın" olduğunu dile getirdi. 

"Şartlar karşılandığında ve müttefikler anlaştığında Ukrayna'ya NATO daveti gönderilecek" vurgusunu yapan Stoltenberg, "Bu savaş bittiğinde Ukrayna'nın güvenliği için muteber düzenlemeler olmasını sağlamalıyız ki tarih tekerrür etmesin. Bu nedenle birçok müttefikin uzun vadeli yardım taahhüdü vermesini memnuniyetle karşılıyorum. Bu, Rusya'nın savaş bittikten sonra yeni saldırganlıkları karşısında caydırıcı olacaktır" dedi.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, NATO-Ukrayna Konseyinin ilk toplantısına ilişkin olarak, "Bugün eşitler olarak buluşuyoruz. Müttefikler olarak buluşacağımız günü sabırsızlıkla bekliyorum" ifadesini kullandı. Stoltenberg, ayrıca Ukrayna'nın kendi yolunu özgür bir şekilde seçebileceğini bir kez daha vurguladı. 

UKRAYNALI ASKERLERE F-16 EĞİTİMİ BU YAZ VERİLECEK

Öte yandan, dün NATO müttefiki ülkelerin Ukraynalı pilotlara F-16 eğitimi verilmesi için bir koalisyon kurduklarını dile getiren ve eğitimlerin bu yaz başlayacağına işaret eden Stoltenberg, "Eğitimin başlaması daha sonra bize F-16'ların sağlanması kararı alma imkanı verecek" bilgisini paylaştı.