Stoltenberg: Türkiye olmadan Avrupa'nın güvenliğini öngörmek imkansız

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, 10 yıllık görev süresini değerlendirdiği konuşmasında Avrupa'nın güvenliği için Türkiye’yi işaret etti ve Ukrayna’nın NATO üyeliğine yakın olduğunu kaydetti.

Haber Giriş Tarihi: 20.09.2024 15:58
Haber Güncellenme Tarihi: 20.09.2024 15:58
https://www.qha.com.tr/

Görevden ayrılan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, 19 Eylül 2024 tarihinde yaptığı veda konuşmasında önemli açıklamalarda bulundu. Üye devletleri ittifakın kurucu değerlerine ve transatlantik ilişkilerin devamlılığına sahip çıkmaya çağıran Stoltenberg, Avrupalılar için NATO olmadan kıtada güvenlik olmadığını söyledi.  

Stoltenberg, "Güney'de Türkiye, Kuzey'de Norveç ve Batı'da ABD, Kanada ve İngiltere olmadan Avrupa kıtasının güvenliğini öngörmek imkansızdır.” dedi.

Görev süresi boyunca tecrübelerini paylaşan Stoltenberg, Rusya'ya enerji bağımlılığı geliştirilmesine benzer bir hatanın Çin ile yapılmaması gerektiğini vurguladı. Stoltenberg, Ukrayna’nın NATO'ya her zamankinden daha yakın ve ittifakın kapısının açık olduğunu, Ukrayna'nın katılacağını ifade etti.

PUTİN’İN HESAPLARINI DEĞİŞTİREBİLİRİZ

Stoltenberg, sözlerine "Putin'in fikrini değiştirebileceğimize inanmıyorum. Ama onun hesaplarını değiştirebileceğimize inanıyorum. Ukrayna'ya daha fazla silah vererek Putin'in istediğini güç kullanarak elde edemeyeceğini anlamasını sağlayabilir ve bunu o kadar maliyetli hale getirebiliriz ki, böylece Ukrayna'nın egemen demokratik bir ulus olarak var olma hakkına sahip olduğunu kabul etmek zorunda kalacaktır.” şeklinde devam etti.

Stoltenberg Genel Sekreterlik görevini, eski Hollanda Başbakanı Mark Rutte’ye 1 Ekim 2024 tarihinde resmî olarak devredecek.