SSCB’nin son Devlet Başkanı’ndan diyalog çağrısı

Dağılan Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin (SSCB) son Devlet Başkanı Mihail Gorbaçov, sınır ihlali yaptığı için Türk jetleri tarafından Rus savaş uçağının düşürülmesi sonucu aralarında kriz yaşanan Türkiye ile Rusya’yı diyaloga çağırdı.

Haber Giriş Tarihi: 04.12.2015 09:34
Haber Güncellenme Tarihi: 04.12.2015 09:34
https://www.qha.com.tr/

Rusya ve Türkiye’nin yakınlaşmak ve diyalog kurmak zorunda olduğunu ifade eden SSCB’nin son Devlet Başkanı Gorbaçov, “Ben nedense çok kısa bir süre içerisinde en üst düzey yetkililer, olaya netlik kazandırmak için inceleme yapmaya başlarlar diye düşünmüştüm” dedi.

Rus RİA haber ajansına konuşan Gorbaçov, bundan sonra durumun nasıl gelişeceği konusunda tahminde bulunmakta zorlandığını kaydederek, “Bu şekilde olması çok yazık. Bu ilişkilerin son yıllardaki hale gelmesi için çok çaba sarfedilmişti. İlişkilerin bozulması hem Rusya hem Türkiye için büyük kayıp olacak” dedi.

Söz konusu durumun Yakın Doğu’daki güvenliği azaltıp azaltmayacağı sorusuna Gorbaçov şöyle cevap verdi: “Bunun olmasını engellemek zorunda olan kurumlarımız artık vardır diye düşünüyorum.Bu konuda siyasetçilerimiz kendi sorumluluğu ve rolünün farkında olmalı. Her halükarda diyalog kurmalı diye düşünüyorum. Nasıl bir diyalog olur? Belki ilk başlarda başarılı olmaz. Ama diyalog kurmaya devam etmeli ve bu durumdan çıkmalı.”

SSCB’nin son Devlet Başkanı, uzlaşı ve arabuluculuğun insanlığın siyasi tarihinde durumu pek çok kez kurtardığını kaydetti.