Sözde savcı Meclis faaliyetlerini askıya aldı

Sözde savcı Poklonskaya, Kırım Tatar Milli Meclisi’nin faaliyetlerinin askıya alınması kararının ‘federal Kanuna karşı ihlallerin önlenmesi amacıyla’ alındığını öne sürdü.

Haber Giriş Tarihi: 13.04.2016 20:12
Haber Güncellenme Tarihi: 13.04.2016 20:12
https://www.qha.com.tr/

Rusya, Kırım Tatar Milli Meclisi'ni etkisiz hale getirmeye yönelik hamlelerini sürdürüyor.

TASS haber ajansın verdiği bilgiye göre 12 Nisan tarihinde Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın sözde savcısı Natalya Poklonskaya, Kırım Tatar Milli Meclisi’nin faaliyetlerini askıya alınması kararını yayınladı.

Avukat Cemil Temişev ilgili kararın metnini kendi facebook sayfasında yayınladı. 

 

İlgili kararda Poklonskaya, Federal Kanunun ''Aşırıcı (radikal) Faaliyetlere Karşı Mücadele Hakkında'' başlıklı 9. ve 10. maddelerine atıfta bulundu. Sözde savcı, 12 Nisan tarihli KTMM faaliyetlerinin ‘askıya’ alınması kararının bir kopyasını Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Nariman Celal’e, bir kopyasını da Rusya Federasyonu ve işgal edilen Kırım’da faaliyetleri durudurulan sivil toplum ve dini örgütler genel listesine dahil edilmesi için Rusya Adalet Bakanlığı’na gönderdi. 

Sözde ‘Savcı’ Poklonskya, karar metninde Rus propagandasına uygun şekilde Kırım Tatarlarının özyönetim organını "sivil toplum kuruluşu" gibi göstermeye çalışarak: ''Bir sivil toplum kuruluşunun hakları askıya alınıyor. Bu karar doğrultusunda ilgili kuruluşun tüm devlet veya belediye tarafından sunulmuş toplu iletişim araçlarını kullanması yasak, toplu etkinlik düzenlemesi, banka mevduatları kullanması ve herhangi bir faaliyette bulunması yasak. Kuruluşun herhangi bir propagandasının yapılması da yasak..." açıklamasında bulundu.

Kırım Tatar Milli Meclisi'nin faaliyetlerinin askıya alınma kararı Meclis’in kapatılmasına ilişkin sözde ‘Kırım Yüksek Mahkemesi’ tarafından incelenen dava sonuçlana kadar  geçerli olacağı iddia edildi.

Sözde Savcı Natalya Poklonskaya’nın Kırım Tatar Milli Meclisi’ni kapatmak için mahkemeye başvurduğu dilekçesi ile ilgili duruşmanın 3 Mart tarihinde yapılması gerekiyordu. Sözde savcılığın suçlama dilekçesinin kanıtları olarak sunduğu belgelerin okunma süreleri neden gösterilerek mahkeme duruşması 10 Mart’a ertelendi. 10 Mart’ta yapılan duruşmada, Kırım Tatar Milli Meclisi'nin avukatı, dava belgelerini incelemek için süre gerektiğini söyleyerek duruşmayı erteleme talebinde bulundu. Mahkemenin avukatın talebini uygun bulup duruşmayı 17 Mart tarihine ertelediği duruşmada mahkeme, davaya Kırım Etnik İlişkiler ve Sürgünden Dönen Vatandaşlar Komitesi’nin katılımını sağlamak gerektiğine dair karar alarak davanın incelenmesi için duruşmayı 7 Nisan’a erteledi.

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın sözde Yüksek Mahkemesi, 7 Nisan tarihinde de, sözde Kırım Savcılığı’nın Kırım Tatar Milli Meclisi’nin aşırıcı (radikal) örgüt olarak kabul edilmesi ve Rusya Federasyonu’nda faaliyetlerinin yasaklanması ile ilgili dilekçesini inceledi. Ancak duruşmaya 8 Nisan tarihine kadar ara verildi.

8 Nisan tarihinde duruşmanın başlamasından 10 dakika sonra da sözde Kırım Savcılığı’nın dava ile ilgili yeni belgeler sunması ve bu belgelerin incelenmesi için süre tanınması gerektiği gerekçesiyle duruşmanın 15 Nisan tarihine ertelendiği bildirildi.